Неприватизовані земельні ділянки перейдуть у власність громади

Незатребувані ділянки після 1 січня 2025 року будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Про це нагадує Agropolit.

Проте, якщо власник невитребуваної земельної ділянки або його спадкоємець пропустить строк оформлення земельної ділянки з поважної причини, він може подати позов до суду про визначення додаткового строку для оформлення.

Раніше ми писали як приватизувати земельну ділянку.

Відповідні зміни передбачені в статті 13 ЗУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

 

Нові зміни в законі передбачають:

  • запровадження права орендарів на обмін земельними ділянками без згоди орендодавця (за умови їхньої приблизної рівнозначності й дотримання встановлених умов);
  • становлення першочергового права на оренду земельних ділянок одного масиву (отже великі с/г підприємства зможуть відразу отримувати значні площі землі в одній місцевості, а не набирати земельні ділянки для оренди вроздріб);
  • закріплено поняття «незатребувані земельна частка (пай)», в який зараховуються всі земельні частки (паї), власникам на які було видано свідоцтва (сертифікати), але не були виділені в натурі (на місцевості), відповідно до нового законодавства.

З нововведеннями почали діяти й нові правила:  тепер потенційні власники паїв, які відкладають оформлення документів на землю, можуть бути позбавлені права на неї. Влада постановила законом термін на 5 років, протягом якого можна оформити юридичне право на свою частину паю.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.