У сільській громаді на Вінниччині пройде фестиваль мамалиги та баношу

У неділю 3 жовтня в Студенянській територіальній громаді Тульчинського району на Вінниччині пройде фестиваль етнічної їжі — Етно FoodFest «Мамалига VS Банош».

Про це повідомили у Вінницькій ОДА

Фестиваль розпочнеться о 12:00 на площі біля Будинку культури села Студена. Урочиста частина буде супроводжуватися виступами фольклорних колективів України та Молдови. На території працюватиме містечко майстрів, ярмаркова локація, конкурси та розваги для дітей.

Також під час заходу заплановано проведення двох безкоштовних майстер-класів з приготування мамалиги і баношу та масштабну дегустацію.

«Фестиваль  «Мамалига VS Банош» проходитиме під гаслом «Смакуй українське! Люби українське! Цінуй українське!». Цей захід покликаний відродити традиції подільської кухні та популяризувати мамалигу як туристичну кулінарну родзинку Вінницької області», — кажуть організатори.

Відразу декілька сіл із Студенянської та сусідніх громад готуватимуть у своїх світлицях традиційну страву — мамалигу. А ще гостей фестивалю пригощатимуть баношем — традиційною стравою Західної України, яка давно стала гастробрендом України. 

«Подільські південні села створили різні рецептурні варіації мамалиги, кожна з яких має власні особливості, і саме на фестивалі можна буде скуштувати різні види цієї страви», — йдеться в повідомленні.

Мамалига і банош мають багато спільного: готуються з кукурудзяної крупи або борошна, на відкритому вогні і добре смакують зі смаженим салом.

Банош — улюблена страва вівчарів та гуцульських опришків, а мамалига була фактично основною стравою на столі подільських козаків. Відповідно, банош вариться на сметані і більше поширений на Заході України, а його «конкурентка» мамалига — страва південна і вариться на воді.

Бринза, вино та мамалига — це ще й характерне меню для бесарабської кухні, західні ж українці додають до цієї страви гриби.

До всього, проект «Міжнародний Етно FoodFest «МАМАЛИГА vs БАНОШ» реалізовується під патронатом голови Вінницької ОДА Сергія Борзова в рамках Конкурсу Вінницької облдержадміністрації з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання яких надається фінансова підтримка, Організатор: Єврорегіон «Дністер».

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.