При виборі саджанця винограду варто оглянути стовбур та коріння

При покупці саджанця для весняної посадки в садовому центрі або в розпліднику рекомендується звертати увагу передовсім на хороший задерев’янілий держак винограду з розвиненим кореневищем.

Якщо вибір падає на вегетуючий саджанець, обов’язково потрібно подивитися на терміни посадки рослини в контейнері і наявність інформації про підживлення. 

Про це пише Господарочка.

«Якщо є можливість, рекомендується розгорнути упаковку та оглянути зразок перед тим, як купити. Коренева система повинна бути добре розвинена», — зазначають експерти. 

При виборі місця винограду біля будинку або будь-якої іншої споруди,варто розміщувати його з південної, південно-західної або західної сторони. В цьому випадку вдень стіни будівлі будуть прогріватися сонцем, а вночі віддавати тепло рослині. Це дає можливість отримати урожай раніше і навіть вирощувати теплолюбні південні сорти.

«Якщо ж виноградник планується розташувати на нерівній відкритій ділянці, то, знову ж таки, краще вибирати схил, звернений на південь, південний захід або захід. Небажано висаджувати виноград в нижній частині схилу, так як там рослини сильніше уражаються заморозками», — додали виноградарі. 

Також експерти не радять садити виноградник поблизу великих дерев. Залежно від розміру дерева і його кореневої системи, оптимальною буде віддаленість від 3 до 6 м.

Під час висадки необхідно провести ряд заходів, щоб саджанець прижився на новому місці:

  • розчищається простір навколо, виноград дуже вимогливий до світла та тепла, потрібно підібрати місце так, щоб нічого не затінювало рослину
  • відстань від фундаменту будівлі, стіни, огорожі до рослини має бути 2-2,5 м, до дерев 3-6 м, до високорослих чагарників 2-4 м.
  • готується посадкова яма, орієнтовними розмірами 80 на 80 см, глибина залежить від типу грунту — для суглинку та чорнозему зазвичай це 80 см, для піску та піщаних грунтів глибина може досягати 1 м.

Присипають саджанець землею, змішаною з перегноєм, приблизно до середини стовбура і ущільнюють землю навколо. Далі яма засипається до країв звичайною землею та поливається.

Саджанці слід притінити та кожен день поливати (найкраще через встановлену попередньо трубку). Також необхідно рихлити землю та мульчувати її тирсою або соломою. Це дозволить зберегти вологу, яка влітку так необхідна молодому винограду.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.