Експерти розповіли, як зберігати живці винограду

Щоб уникнути втрати вологи в живцях, варто готувати виноградну лозу до зберігання відразу після збору.

Перед закладанням у льох проводиться обов’язкова обробка живців винограду 3% розчином мідного чи залізного купоросу (приблизно 1 ч.л. купоросу на склянку води).

Про це ідеться в матеріалі Де і як зберігати живці винограду

При всиханні лози після зберігання тривале вимочування із застосуванням спеціальних стимулюючих препаратів не врятує живці. Висохлі гілки погано приживаються і практично не дають бруньок.

«Перед зберіганням варто рясно обприскати або обмити 3% розчином мідного чи залізного купоросу (приблизно 1 ч.л. купоросу на склянку води) живці. Така обробка допомагає уникнути грибкових хвороб і можливої цвілі. Потім необхідно ретельно висушити лозу, щоб унеможливити загнивання», — зазначає експерт. 

Зберігання живців винограду призводить до втрати 50% поживних речовин, що робить їх надто слабкими та непридатними до посадки. Тому головна мета — зробити втрату вуглеводів і вітамінів мінімальною.

Що нижча температура в льоху, то повільніша життєдіяльність рослин і менша витрата поживних речовин. Фахівці вважають, що від 0…+4°С — оптимальна температура, при якій лоза може успішно зберігатися аж до середини березня. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.