Експерти розповіли, як виявити Антракноз винограду

Антракноз винограду — поширена грибкова хвороба, яка уражує багато огородніх та ягідних культур. Для розвитку інфекції за 3-4 дні достатньо таких умов: висока температура (25–35°С), часті дощі (вологість 80-90%), закисленість грунту, надлишок азоту та дефіцит калійно-фосфорних добрив, пише видання Аптека садівника.

З народних засобів експерти радять 1% бордоську рідину (100 г мідного купоросу та 100–200 г негашеного вапна), якою обробляють за довжини пагонів 10 см, другий раз — за довжини від 25 см. Третю обробку можна провести через 2-3 тижні після цвітіння.

«Також для профілактики можна обприскувати лозу молочною сироваткою раз на тиждень (1 л сироватки на 5 л води). Таку ж обробку проводять і під час достигання винограду», — додали експерти. 

Антракноз винограду не обирає лише одну частину рослини, а вражає листя, суцвіття, молоді пагони, ягоди. 

«Перші ознаки зараження антракнозом винограду проявляються на листочках утворенням сірих або коричневих плям, що засихають, із червонуватим або темно-бурим обідком. Суха частина в центрі плями розривається, і листя стає дірявим», — кажуть експерти. 

Одночасно з цим на зелених пагонах утворюються дрібні плями буруватого кольору з фіолетовим відтінком із чорним або пурпуровим обідком. Згодом вони збільшуються, видовжуються і набувають продовгуватої форми, потім зливаються та утворюють глибокі поздовжні виразки. Такі ж вдавлені плями утворюються на китицях. 

Якщо антракноз винограду вчасно не зупинити, то втрати врожаю можуть сягнути 80%, а сильно уражені рослини загинуть.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.