Садити виноград варто у травні — експрети

Для більшості регіонів України, для весняної посадки у відкритий грунт саджанців винограду, оптимальним вважається травень місяць. Зазвичай це друга-третя декада, коли весняні дощі достатньо наситять грунт, а повітря прогріється до +15-17°С, пише Zemliak.com.

Загалом, для висадки молодих саджанців винограду в грунт будуть оптимальними як і весняний, так і осінній сезони, проте більшість садівників з досвідом стверджують, що садити саджанці винограду найкраще, саме навесні.

«Весняний період посадки виноградника має свої позитивні та негативні сторони. Виноградний кущ окріпне до наступної зими, його коренева система розвинеться  та буде здатна не тільки забезпечити його поживними речовинами, але і вже на наступний рік забезпечить отримання першого врожаю», — кажуть експерти.

 Але, крім позитивних сторін потрібно бути готовим і до несприятливих моментів:

  • При різкому підвищенні температури повітря навесні може виникнути брак вологи та буде потрібен додатковий полив
  • Посадка винограду навесні буде потребувати додаткового мульчування грунту та внесення органічних і мінеральних добрив у більших кількостях
  • При придбанні саджанців винограду на ринку чи в садовому центрі велика ймовірність покупки хворих або зіпсованих морозом рослин

Також до негативних якостей весняної посадки винограду варто віднести і те, що при посадці рослин з зеленим листям вони стають об’єктом уваги тварин і комах, тому доведеться уважно стежити за пагонами та забезпечити захист від непроханих гостей.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.