МОЗ розповіли, як знезаразити воду в умовах війни

Міністерство охорони здоров'я надає рекомендації зі знезараження води в умовах відсутності доступу до чистої питної води через вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду. Люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо», — йдеться в повідомленні.

В домашніх умовах люди можуть отримати очищену воду, в МОЗ наголошують, таку воду важливо насамперед оцінити за кольором та запахом:

  • Спочатку потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання
  • Оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття
  • Також вода не повинна бути забарвленою: подивитись на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні.

Наступним етапом є її знезараження. Кип'ятити воду необхідно мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися. В подальшому зберігати у закритій тарі, за можливістю додатково очищувати.

Таблетки з активним хлором важливо застосовувати враховуючи інструкцію, на який об'єм води такий засіб розраховано. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності.

«Активоване вугілля застосовують на літр води 5 таблеток, які краще подрібнити. Подрібнене вугілля завертають в чисту тканину. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки і шкідливі речовини», — додали фахівці. 

Маганцівка підійде для очищення води у невеликих об'ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожевого кольору. Потрібно відстояти розчин пів години, потім процідити.

Йод використовується у крайніх випадках. На літр води — 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Зазначається, після знезараження воду варто профільтрувати через побутовий фільтр. Перш ніж пити, треба зачекати до години.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.