Весняний догляд за суницею забезпечить врожай ягід —досвід

Коли сходить сніг і погода дозволяє проводити польові роботи то варто видалити на суниці торішнє листя. Це обов'язкова операція, оскільки на торішньому листі зберігаються збудники хвороб, а під ними зимують шкідники.

Щоб не пошкодити кореневу систему кущів, листя слід не обривати, а акуратно обрізати ножицями. Зрізане листя винести за межі ділянки і спалити або компостувати, пише Zemliak.com.

Земля, що злежалася за зиму, погано пропускає повітря і вологу. Тому, як тільки грунт розмерзнеться, можна його розпушувати біля рослин на глибину до 5 см, а між кущами — до 10 см, щоб коренева система суниці була забезпечена повітрям.

«У процесі розпушування знищуються місця зимівлі шкідників. Кущі суниці, що надмірно заглибилися в грунт, акуратно піднімаємо лопатою, щоб сердечко куща було на рівні грунту. Кущі, що випирають із грунту, обережно підгортаємо, щоб не засипати сердечко», — кажуть експерти.

Якщо ділянка загущена, варто прорідити кущі, залишаючи найбільші і здорові на відстані 20-25 см один від одного. Слабкі, пошкоджені кущі, що близько ростуть, видаляються. Якщо надто близько ростуть сильні здорові кущі, пересадити їх із грудкою землі в інше місце.

Перше кореневе підживлення проводиться навесні, після сходу снігу та очищення гряд від старого листя. Перевага надається добривам, що містять азот.

«Якщо вологи в грунті недостатньо, перед підживленням обов'язково треба рясно полити суницю під корінь або провести  підживлення після дощу, коли земля дуже волога», — зазначили ягідники.

Для першого підживлення використовується органіка: розбавлений коров'як (співвідношення 1:10) або пташиний послід (1:20) витримати 5–8 діб і полити суницю. Друге підживлення (фосфорним або комплексним добривом, краще в рідкому вигляді) збігається з початком висування квітконосів. Третє підживлення проводиться на початку цвітіння.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.