Формування пагонів винограду проводять в червні — поради

Дачники починають річну роботу у винограднику саме в червні — прищипують сильні пагони. На зарослих перебігах, щіпують 5-10 см точки росту винограду  — це потрібно для кращого запилення рослин.

Щоб можна було зберегти врожай, обрізати виноград рекомендується до цвітіння. Якщо ж проводити обрізку при наявності великих плодів, пізня обрізка призведе до втрати врожаю, пише Zemliak.com.

Також ще головне в червні потрібно обприскувати виноград та удобрювати, 

«Перед появою перших квітів на кущах, обробляють виноград фунгіцидами. В цей час лоза найбільш вразлива до хвороб та шкідників, тому необхідно вчасно провести захист», — пише Zemliak.com. 

Коли виноград набере росту, то можна прив'язати його до шпалер, не забувати про пасинкування. 

На кожному зеленому пагоні повинна бути тільки одна гроно. Деякі різновиди культури мають властивість формувати до 4 грон на гілці. Але велика кількість плодоносних пагонів рослині втримати не під силу, тому бажано залишати тільки одну кисть, особливо, якщо вона повинна бути великою

Для винограду важливі водні процедури. І якщо в кінці травня-червні немає дощів, варто прослідкувати, щоб грунт на винограднику не пересихав. Перволітки поливати часто (кілька разів на тиждень), але не дуже рясно. Рослинам старше двох років знадобиться 2-3 відра води, нагрітої під сонячними променями (додаткові поливи при помірно вологої погоди необхідні 2 рази в місяць, в посуху-частіше).

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com 2022. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.