Розмноження троянд проводять в червні — досвід

Самостійно вирощувати троянди у себе на ділянці можна двома способами: щепленням або живцюванням. Найпростіший спосіб — це розмноження троянд живцями.

Проводити його краще у квітні-травні або в червні-липні, коли у маточних кущів забарвлюються бутони, пише Zemliak.com.

«Дуже важливою умовою, що впливає на успіх розмноження троянд живцюванням, є режим утримання живців в парнику в перші 15-20 днів після посадки, тобто, до вкорінення. Живці повинні отримати необхідну кількість вологи, тепла і світла», — кажуть садівники. 

Зрізати пагін треба зі сформованими пазушними бруньками, готовими до зростання. З пагона нарізають живці з 2-3 відростками — бруньками на кожному. Верхній зріз роблять на 2 см вище бруньки, а нижній — безпосередньо під брунькою.

«Щоб не травмувати тканини троянди, слід використовувати гостро підточений інструмент», — зазначили експерти. 

Нижнє листя видаляють, а верхні вкорочують наполовину. Перед посадкою живець слід обробити ростовими речовинами, приготованими за інструкцією. Можна обійтися і без стимуляторів, але тоді результат буде дещо гіршим.

Живці висаджують в грунт на глибину 1,5-2 см. Більш глибока посадка уповільнює вкорінення. Відстань в ряду 7-8 см, між рядками близько 8-10 см.

Полив грунту має бути помірним, так як занадто вологий грунт може викликати загнивання живців. Але в парнику необхідно підтримувати високу вологість повітря (80-90%), щоб на листках були постійно крапельки роси. Для цього, крім помірного поливу, живці троянд регулярно обприскують водою з пульвелізатора.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.