Садівники розповіли, що робити з ірисом після цвіття

Відразу ж після закінчення цвітіння у ірисів необхідно видалити квітконоси, а також сухі та пошкоджені листя

Як тільки зів’яне останній ірисовий бутон, потрібно відразу ж вирізати або виламати залишки квітконосів, щоб дозріваюче насіння не віднімало життєві соки у рослини, пише Zemliak.com.

«Видаленню підлягають пошкоджені і засохлі листя. Все листя зрізати не треба, тому як процеси фотосинтезу в ній ще тривають, при цьому квітка накопичує в кореневище поживні речовини для наступного вегетативного періоду», — кажуть експерти. 

Посадки ірисів потрібно регулярно зволожувати в міру необхідності, особливо якщо стоїть посушлива погода. Під кущами періодично акуратно і обережно розпушують землю. Роблять це неглибоко, так як у ірисів коренева система розташовується дуже близько до поверхні грунту. 

Актуально: Садівникам нагадали, коли краще викопувати тюльпани.

«Іриси можуть комфортно рости на одному місці не більше 4-5 років, потім коренева система надто розростається, рослинам стає тісно і цвітіння поступово сходить нанівець. Тому квіти потрібно ділити і пересаджувати», — зазначають садівники. 

Пізньої осені, коли температура не буде підніматися вище + 5°С, грядку з ірисами мульчують перегноєм, торфом, тирсою або сухим листям. Для затримання снігу зверху накидають лапник або гілки. Особливо цінні сорти додатково утеплюють нетканим покривним матеріалом.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.