Садівникам нагадали, коли краще викопувати тюльпани

Орієнтовні терміни для проведення викопки — червень та початок липня, чим холодніша весна, тим пізніше відбувається й завершення вегетації у тюльпанів (і навпаки). Навіть у найсприятливіші роки викопку тюльпанів потрібно завершити до кінця першої декади липня.

Про це пише видання Goodhouse.com.ua.

Не можна визначити точний день чи тиждень після цвітіння, коли тюльпани доречно викопати. Єдине, що може підказати, що цей час прийшов — стан самих рослин. 

«Для того, щоб не помилитися з викопуванням цибулин, доречно слідкувати за листям з початку його пожовтіння та дочекатись моменту, коли зів’яне ⅔ всієї зелені, а стебло стане м’яким (спробуйте намотати його на палець на пробу). З цього часу і до повного пожовтіння (але не повного відмирання), і починається найдоречніший період для викопування», — кажуть експерти. 

Сортові тюльпани, що сьогодні домінують у садках, потребують щорічної викопки. Якщо щось йде не так, на крайній випадок, допустимо пропустити один рік. Та наслідків все ж не уникнути.

Актуально: Експерти розповіли, як боротись з борошнистою росою на трояндах.

Розділяють видові тюльпани з частотою, аналогічною для красивоквітучих трав’янистих багаторічників — 1 раз на 3-5 років, орієнтуючись на більш дрібні квіточки та менш рясне цвітіння, що є основними сигналами про надмірне загущення.

«Поспіх та запізнення однаково небезпечні. Повне пожовтіння листя знаменує початок підвищеного ризику зараження посадкового матеріалу і втрати маленьких дочірніх цибулин. Чим сильніше відмирає зелень, тим легше розділяються цибулинки в гніздах, тим легше їх загубити»,  — додали садівники. 

Поспішати теж не варто: якщо не дочекатися, доки більшість листя пожовкне, а стебла зів’януть, цибулини не встигнуть «витягнути» з них всі ресурси і вони будуть зберігатись недозрілими.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.