Дієтологи розповіли про користь редьки

Різнобарвна редька різних форм може стати не просто смаковою добавкою, а й профілактичним засобом при лікуванні багатьох захворювань. Як ліки, у редьки їдять не лише плоди, а й насіння, і листя, і квіти, і стручки. Редьку варять, маринують і їдять у сирому вигляді, додають у салати, супи, м'ясні страви та овочеві гарніри.

Її використовують для лікування радикуліту, при втраті апетиту та захворюваннях жовчного міхура, при сечокам'яній хворобі, захворюваннях шлунка та кишечнику, холециститах. Сік редьки застосовують при кашлі – бронхітному та кашлюковому. Також, розбавлений водою у складі компресів, він чудово лікує суглобові запалення та біль, набряки та рани.

Про це пише Здорове харчування.

Але потрібно пам'ятати про те, що редьку не їдять в чистому вигляді.

Редька — джерело безлічі мінеральних речовин, вітамінів С, В1, В2, органічних кислот, ефірних олій та глюкозидів. Вона на 90% складається з води, низькокалорійна, має у складі цукор, клітковину, сірковмісні речовини, які мають бактерицидні властивості, кислоти, натрій, калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, амінокислоти.

«У середні віки редьку вважали найкращими ліками, і рівних у лікуванні багатьох захворювань їй не було. У парі з медом вона здатна була творити чудеса. Нею лікували захворювання шлунково-кишкового тракту, не забуваючи про властивості редьки підвищувати апетит. З її допомогою відновлювали зір та лікували нирки», — пише видання.

Також пращури здогадалися добувати з насіння редьки масло, яке потім успішно використовували при зовнішніх маніпуляціях — наприклад, втирали в шкіру голови, щоб волосся росло здорове.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.