Дієтологи розповіли, кому корисно вживати селеру

Селера має протиалергічні, проносні, антисептичні й тонізуючі властивості. Рослина покращує апетит і травлення, сприяє безперебійній роботі всього організму.

Селера багата фітохімічною речовиною, відомою як фталіди. Вважається, що ця сполука розслаблює тканини стінок артерій, сприяючи здоровому кровотоку. Цей посилений кровотік може призвести до зниження артеріального тиску, пише Medfond.com.

Корисні властивості селери полягають в тому, що вона зміцнює стінки сосудів при серцево-судинних захворюваннях.

«Селера є популярним овочем, який можна знайти майже у будь-якому вегетаріанському меню. Більшість людей знають, що селера має низьку калорійність, але мало хто усвідомлює, наскільки цей наповнений антиоксидантами овоч може покращити здоров’я», — кажуть експерти.

У 100 грамах очищеної бульби селери міститься:

  • Калій — 320 мг
  • Фосфор — 80 мг
  • Кальцій — 68 мг
  • Магній — 9 мг
  • Марганець — 0,15 мг
  • Цинк — 0,31 мг
  • Залізо — 0,53 мг.

«До складу селери входить дієтична клітковина, тому її можна сміливо використовувати в боротьбі з зайвими кілограмами. Її можна їсти великими порціями й не бояться зайвих кілограмів, так як в 100 грамах зелені міститься всього 16 кілокалорій», — зазначають дієтологи. 

Селера містить велику кількість кількох типів антиоксидантів, включаючи флавоноїди. Вони борються з вільними радикалами, щоб обмежити окислювальний стрес, і можуть зіграти певну роль у зниженні ризику раку.

Найкорисніша властивість фрешу з селери — це сечогінні властивості соку. Як відомо, зайві кілограми  — це не тільки надлишок в організмі жиру, але й води. Селеровий, селерово-морквяний або яблучний фреш надають делікатну сечогінну дію й виводить разом з сечею з організму всі шкідливі речовини. Також він підвищує тонус і допомагає нормалізувати роботу ендокринних залоз.

«Селера може нашкодити тим, хто страждає таким захворюванням, як епілепсія. У цьому випадку негативний вплив направлено на головний мозок. Мусять старатися не вживати в їжу селеру й ті люди, у яких є камені в нирках, так як овоч може спровокувати рух каменів, що спричинить хірургічне втручання», — зазначили дієтологи.

Селеру треба обережно вживати людям, у яких підвищена кислотність шлунку, так як ця рослина стимулює виділення шлункового соку. Також протипоказано вживати страви з селери тим, хто страждає тромбофлебітом, варикозом, захворюваннями ЩЗ, холециститом, панкреатитом, матковими кровотечами, і літнім людям при хронічних захворюваннях.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.