На Сумщині селяни виступають проти закриття школи

Жителі села Капустинці Роменского району, що на Сумщині, виступили проти закриття школи. Староста села Світлана Кулинич говорить — обрахувавши витрати на перевезення 36 школярів дійшли висновку, що дешевше для громади зберегти поки їхню школу. Втім, за ліквідацію школи вже проголосували місцеві депутати, тож селяни подали позов до суду.

Заклад планували ліквідувати минулого року, тоді у селі оголосили, що надаватимуть безкоштовне житло родинам із дітьми. Сім’ї відгукнулися і кількість школярів у Капустинцях з 23 збільшилась до 42. Цього року знову депутати проголосували за закриття школи, пише Суспільне.

У Капустинцях проти рішення сесії зібрали більше сотні підписів і подали позов до суду. Зараз справа на розгляді у Сумському окружному адміністративному суді. 

«Транспорту немає, його треба купувати і не один автобус треба купувати. Треба заправити транспорт, бензин зараз занадто дорогий. Треба зарплату водієві, водій не один, а два, тому що в один автобус діти не усядуться. Треба людина, яка супроводжуватиме дітей, діти сам і ж не будуть їздити і все це треба оплачувати», — говорять місцеві жителі.

На наступний навчальний рік у школі мають 36 заяв. Зараз у закладі працює 15 працівників, з яких 9 — вчителі, для яких немає роботи у інших закладах громади.

«У нас було 5 учнів, 5 випускників, які здали на досить високі бали ЗНО і ми посіли 10 місце в рейтингу шкіл по ЗНО, тому що сільські, що міські школи я думаю тут ми показали результат непоганий, і це наочний такий приклад, що ми працюємо з дітками», — розповідає директорка школи Оксана Сірик.

Обладнали біля школи силами селян і бомбосховище, у якому є парти, тож за необхідності зможуть провести урок і тут, говорить староста села Світлана Кулинич. За 3 останні роки у нову систему опалення школи вклали 280 тисяч гривень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.