Ціна землі в Україні за рік зросла на третину

За рік роботи ринку землі в Україні укладено більше 105 тис. правочинів, у тому числі 88 тисяч угод купівлі-продажу землі з загальною вартістю в понад 7 млрд грн. Через російську агресію не відбулася понад 50 тис. угод купівлі-продажу землі, а землевласники недоотримали 4,2 млрд грн.

Середньозважена ціна за гектар станом на 1 липня — 37 900 грн за гектар.

Такі дані повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Станом на початок повномасштабного вторгнення росії в Україну було укладено понад 102 тис. угод, відчужено 245 тис. га с/г земель із близько 32,5 млн га. Наразі таких правочинів — понад 105 тис. Це угоди з купівлі-продажу землі, міни, дарування та довічного утримання», — пояснив Маркіян Дмитрасевич, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

За словами заступника Міністра, середньозважена ціна за гектар зараз в основному на 30 % більша від ціни, що була рік тому, і становить 37 900 грн за гектар. Він додав, що, за прогнозами, протягом 2022 року вартість землі мала збільшитися ще до 15%, але свої корективи внесла війна.

Старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин резюмував, що земельна реформа перетворила земельні відносини з однієї з найбільш корумпованих сфер публічного управління в прозорі й справедливі.

За його словами, якби не війна, у травні мало б у повній мірі запрацювати законодавство про земельну дерегуляцію. Громади нарешті отримали б можливість здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель.

 

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.