Через війну агросектор втратив мільярд доларів інвестицій

За попереднім прогнозом Інституту аграрної економіки, здійсненим до початку повномасштабної агресії рф проти України, обсяг залучення капітальних інвестицій у сільське господарство у 2022 році мав би скласти 2,2-2,5 млрд доларів США.

Але нині науковці Інституту орієнтуються на песимістичні варіанти прогнозу капітальних інвестицій у сільське господарство — спаду до 1,1-1,2 млрд доларів США.

Про це повідомив Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«В умовах особливо високого для національних агроінвесторів рівня ризиків слід очікувати, що цього року вони спрямовуватимуть інвестиційні ресурси переважно у оборотний капітал та збереження наявних виробничих потужностей», — каже науковець.

Також в Інституті зазначають. не виключене сповільнення впровадження передових технологій. На це впливатимуть і розміри виділених на інновації коштів, і логістичні проблеми щодо забезпечення новітньою сільгосптехнікою, обладнанням, насінням, ЗЗР тощо. Але ті господарства, які обрали впровадження інноваційних рішень на своїх полях, зупинити цей процес «не в змозі», тому на стоп ставити їх не будуть. 

Як зазначив Олексадр Захарчук, сьогоднішня ситуація в Україні змушує переглянути спрямування інвестицій в агросекторі. Інвестиції в інновації є ключовою умовою зростання національної економіки та сталого розвитку. І як правило, капітальні інвестиції мають випереджальну динаміку по відношенню до ВВП, тобто спочатку інвестиції та інновації, а вже потім — бажане (прогнозоване) економічне зростання.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.