Експерт прогнозує зниження цін на свинину вже восени — прес-реліз

Вже цієї осені ціна на свинину може повернутися на довоєнний рівень. За час повномасштабного вторгнення, ціна зросла в середньому на 25%. Якщо у лютому ціна складала 40-47 грн./кг свинини, то у червні 59-60 грн./кг.

Вже восени цього року ціни на свинину можуть повернутися на довоєнний рівень. Це пов‘язане з тим, що аграрії внаслідок війни мають великі проблеми зі збутом зернових.

Про це повідомив Василь Старобор, керівник свинарського напрямку агрохолдингу KSG Agro в прес-релізі.

«Можемо говорити про три етапи у цінових змінах під час війни. Спочатку ціна була на довоєнному рівні, а зростання попиту було незначним. Потім спостерігався спад цін, пов‘язаний з виходом з ринку Слобожанського агрокомбінату, «АПК-Інвест» та інших гравців. На ринку з‘явилось багато свиноматок й збільшена пропозиція просіла ціну. Але згодом ціни зросли», — розповідає аграрій.

Він відзначає, що свою роль зіграв вихід південно-східних виробників, відсутність імпорту та зростання ціни на паливо. Логістика суттєво не вплинула на зростання цін, оскільки стала проблемою лише для невеликих та середніх переробників, які взагалі не мали можливості придбати паливо.

«Багато хто з виробників у сфері рослинництва, починаючи від фермерів з обсягом врожаю у 2-3 т, і, закінчуючи великими агрокомпаніями, в цих умовах можуть вдатися до стратегії «прокачування зерна через м‘ясо». Це означає, що в діапазоні 2-4 місяців вони спрямують врожаї на виробництво комбікормів і, відповідно, відгодівлю тих же свиней. Збільшення пропозиції свинарської продукції дозволить повернути ціни на свинину на попередні, довоєнні відмітки», — прогнозує директор «Стронг-Інвест».

Раніше Zemliak.com. повідомляв, консультаційний центр АВМ спільно з Quality FOOD Trade Program реалізують проект з підтримки господарств з виробництва молока. Понад 100 молочних господарств з Чернігівської, Київської та Сумської області отримають кваліфіковані рекомендації з покращення по блоках: облік та персонал, відтворення та здоров’я ВРХ, гігієна доїння, годівля, управління стадом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.