Найвигіднішим є виробництво різного асортименту продуктів зі свинини — думка

Селянам, які вирощують мале поголів’я свиней, вигідно самостійно виробляти готову продукцію, розповів Суспільному директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОВА Роман Косенко.

«Через портал «Дія» можна подати документи на отримання гранту до 8 мільйонів гривень на переробку. Найвигіднішим варіантом є виробництво різного асортименту м’ясних продуктів у, наприклад, консервній банці чи вакуумі. Тобто коли весь цей механізм починається від вирощування, дорощування, забійного цеху, переробки й закінчується готовою продукцією», — пояснив Роман Косенко.

Нині на Черкащині здешевшали живі свині. Від початку 2024 року на 14%, тобто на 11 гривень, упала ціна на свиней у живій вазі. Ціна живця свиней у регіоні впала з 76 до 65 гривень за кілограм. На здешевшання свинини вплинули декілька факторів.

«Цінова політика тут формується шляхом різних факторів: і ціни на зерно, і попиту, і знову ж таки перевиробництва. Наприклад, якщо ми в Європу раніше постачали певну кількість продукції, то нині у нас виробників не зменшилось», — пояснив чиновник.

Селянам, які вирощують мале поголів’я свиней, радять самостійно виробляти готову продукцію, а не здавати худобу на м'ясо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.