Свиноферму на Львівщині вимагають закрити через забруднення довкілля

Уродженка села Гряда Львівської області Галина Солонецька подала позов до Жовківського суду з приводу закриття місцевої свиноферми, що отруює людей та довкілля. 

Пише Dailylviv.com.

Свиноферма знаходиться у селі Гряда під Львовом. Ночами трактори залишають річки фекалій на землях сільської ради довкола свиноферми, що робить життя людей у селах в радіусі 10 км від ферми нестерпним, особливо в літню теплу погоду. 

«Найбільші озера гноївки на землі Грядівської сільської ради виявили жителі у 2019 році (майже15 га), адже чимале поголів’я свиноферми продукує значну кількість гною, а місця зберігання гноївки достатніх об’ємів на фермі не було з моменту її запуску»,  — зазначила  керівниця юридичного відділу МБО Ольги Мелень-Забрамної.

На початку вересня 2020 року стався ще й замор риби у приватних ставках с.Ситихів, що наповнюються водою із р. Млинівка. Він збігся із масовим вивезенням гноївки довкола ферми. Витоки із гноївки просочилися в грунти, річку Млинівка та потрапили до ставка, де купаються діти с. Ситихів. Для багатьох діток купання в цій водоймі завершилося шкірними захворюваннями.

Заміри грунту на місці розливу гноївки, які показали наявність яєць токсокар та аскарид у грунтах, заміри повітря на межі санітарно-захисної зони АПП «Гряда» показали перевищення по вмісту аміаку, діоксиду азоту, сірководню.  

«Також свиноферма вже давно самовільно користується свердловиною для добування чистої артезіанської води за межами своєї ділянки, і напуває свиней чистою водою безкоштовно»,  — йдеться у повідомленні.

На фермі лукавлять щодо чисельності свиней,  і всі дозвільні документи містять різні цифри: і 8900 голів,  і 12 000 свиней на рік, і 11 551 голів одночасного утримання.

«Такі «неточності» зручні для свиноферми, адже не дають можливості розрахувати реальні обсяги утворення гною, викидів, водоспоживання і т.д.», — кажуть місцеві.

Жителі вже не мають надії на контролюючі органи, адже штрафи екологічної інспекції власників свиноферми не лякають, а Держпродспоживслужба не бачить порушень в роботі свиноферми. 

Два роки тому голова ЛОДА створив комісію для вирішення конфлікту та скарг жителів с.Гряда, проте видимого результату робота комісії не дала.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.