Україна вчетверо збільшила імпорт охолодженої свинини

За даними митної статистики, упродовж червня до України завезли 9,03 тис. тонн охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) сукупною вартістю майже 20 млн доларів США. Це майже вчетверо більше ніж у червні 2021 року та рекордний показник місячних поставок з 2014 року. 

Про це ідеться в прес-релізі від Асоціації «Свинарі України».

«Таку активність зовнішніх поставок спричинили очікування повернення ПДВ та мита для імпортерів-спрощенців. Коли стало відомо, що ця норма набуде чинності з 1-го липня, серед трейдерів почалося негласне змагання. Зокрема, за свідченнями операторів ринку, в другій половині місяця поставки свинини з-за кордону вже не підкріплювалися замовленнями з боку кінцевого покупця такої продукції, а поповнювали складські запаси», — коментують в Асоціації «Свинарі України». 

Водночас, в галузевому об’єднанні відзначають, що безпрецедентна імпортна активність не мала надмірного тиску на внутрішній ринок промислової свинини.

За попередніми оцінками, загальне надходження імпортної свинини у першому півріччі 2022-го склало, понад 30 тис. т. Враховуючи те, що квота поставок свинини з ЄС вичерпана, з першого липня 2022-го надходження кожного кілограма свинини обкладатиметься 20%-вим ПДВ та 10-12% імпортного мита. Таке очікуване здороження імпортної продукції спричинило ажіотаж у червні

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.