Через окупацію портів фермери з Черкащини не змогли продати худобу

У селі Хрущівка, що на Черкащині, на одному з фермерських господарств не можуть реалізувати «живий товар» — через війну море закрите. Тож збитки рахують у мільйонах гривень. 

Як повідомив Дмитро Соломаха, директор підприємства, ще три місяці тому корів із ферми мали відправити на поромі до Африки. Але повномасштабна війна внесла свої корективи. Тому нині тваринам заготовляють сіно — будуть і надалі утримувати на підприємстві. 

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Підприємство відчуває нестачу пального, але заготовляти корма все одно потрібно.

«Хоч є дефіцит пального, ми з технологій не виходимо. Все вчасно, все якісно: заготовляємо, трамбуємо, щоб на наступний рік було чим взимку годувати. Нині заготовили 2,5 тисячі сінажу — тисячу тонн злакових і півтори тисячі багаторічних трав», — зазначила Валерія Яшник, агроном.

На господарстві заготовляють таку ж кількість, як і торік, хоча потреба більша. За словами Карена Дершьяна, заступника директора з тваринництва, усе через биків. Раніше їх відправляли до Африки чи східних країн «живим товаром» через море. Нині ж, змушені утримувати на підприємстві.

«Два, два з половиною місяці тому ми могли їх продати. Нині ж проблеми в тому, що вони переросли свою товарну вагу і вже ростуть слабше. Вітчизняні заводи купувати биків не готові. На внутрішньому ринку знизився попит на продукцію через те, що м'ясо бика вважають делікатесним і дорогим», — додав заступник:

За словами Карена Дершьяна, через таку ситуацію підприємство терпить збитки. Тварина з’їдає більше, та й затрати на корм, обслуговування, зарплати, електроенергію перевищують можливий заробіток.

Частково перекрити ці витрати допомагають кошти з реалізації молока, кажуть фермери, на нього попит збільшився.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.