Школу в селі на Сумщині зберегли завдяки новим мешканцям

Наприкінці весни 2021 року, в селі Капустинці Сумської області постало питання можливого закриття школи, тут навчалося 22 дітей. Умовою для збереження закладу була наявність 30-ти. Сьогодні ж їх — 43.

За літо сюди переїхали чотири багатодітні сім’ї. Загалом зголосилися на переїзд шість сімей.

Про це повідомляє Суспільне. Суми

«Ми придбали 6 будинків, прибирали, облаштовували їх, робили косметичні ремонти»,  — розповіла староста села Світлана Кулинич.

Завдяки ініціативі, започаткованій навесні, перший дзвоник у селі Капустинці в Роменському районі таки відбувся. Для того, щоб зберегти малокомплектну школу, староста села спільно з місцевою фермеркою запросили багатодітні родини переїхати в Капустинці. За це пообіцяли їм придбати житло і допомогти з роботою.

«На свято першого дзвоника до Капустинської школи 1 вересняі прийшли чотири першокласники. Двоє приїдуть найближчим часом і доєднаються до свого класу. Навчатиме дітей Лідія Степаненко. Жінка працює з початківцями 29 років. Раніше, говорить, у класах навчались 15-18 дітей»,  — йдеться в повідомленні.

У випускному ж класі Капустинської школи — п’ять учнів: чотири дівчини і один юнак. Одинадцятикласник Олександр Чорний вважає, що так краще.

«Що на нас чекає в цьому році, так це якась стривоженість, тому що діток багато нових, для них буде новий колектив, тому нам треба буде докладати максимум зусиль, щоб згуртувати всіх», — говорить директорка Капустинської школи Оксана Сірик.

Серед тих, хто цього року вперше йде до Капустинської школи — дев’ятикласниця Дар’я Стукачова. Вона — з родини, що переїхала в село на запрошення старости. Дівчина розповідає, що школа їй подобається, і село — теж.

«На Лебединщині теж було не наше житло, там далі школа, і школа дорожче обходиться. Тут є ванна, туалет, нас це дуже влаштовує, з такими умовами ніде не знайдеш», — говорить мама Даші, Світлана Стукачова.

Родина про таку можливість дізналися через інтернет.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.