Багатодітні сім’ї запрошують жити в село на Сумщині

Місцева влада та мешканці села Капустинці Синівської громади запрошують до себе жити багатодітні родини з усієї України, пише Суспільне.Суми.

«Родинам же, які переїдуть обіцяють придбати житло та знайти роботу. Усе аби зберегти село та школу, яку планують закрити. Нині в цьому селі проживає близько 600 мешканців», — сказано в повідомленні.

Нині в селі є близько 500 домогосподарств, із них у половині — ніхто не живе. Три будинки готова купити для родин й відремонтувати місцева фермерка, за словами старости села Світлана Кулинич.

«Якщо сім’я проживає рік, їм подобається в нас, значить вона цей будинок може подарувати цій сім`ї. Зробиться ремонт, проведеться вода, встановиться ванна, каналізація, косметичний ремонт зробиться і запрошуємо до нас», — розповіла староста.

Усе це роблять для того, аби зберегти місцеву школу. Усього тут навчається 28 учнів. Цьогоріч заклад має п’ятьох випускників.

Утримання ж школи на рік обходиться у 3 млн грн. За словами голови Синівської громади, якщо школу таки доведеться закрити, можуть довозити дітей або за 12 км до Синівки, або ж за 6 км до Саїв.

Депутати Синівської селищної ради уже проголосували за закриття трьох шкіл на території громади, серед них і Капустинська. Наприкінці червня готують усіх, хто тут працює, попереджувати про ймовірне звільнення.

До майбутнього першого класу набрали три дитини. І якщо дітей не додасться, сьогоднішній дзвоник може стати для школи останнім. Зараз тут працює 9 педагогів.

На сьогодні, за словами старости села Капустинці Світлани Кулинич, одна багатодітна родина з Житомира погодилась на переїзд. Є заява на прийом двох дітей із цієї сім’ї до місцевої школи. Щоб заклад освіти не закрили, треба ще шістьох учнів до потрібної загальної кількості 30 дітей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.