Гарбуз незамінний продукт при анемії — експерт

На думку української селекціонерки з Волині Наталії Боярчук гарбуз — чемпіон за вмістом заліза. В його м’якоті знаходиться рідкісний вітамін Т, необхідний людям з анемією і гемофілією. Карнітин бере активну участь в транспортуванні жирних кислот, зберігаючи в клітинах глікоген, і цим захищаючи від атеросклерозу. 

Про це ідеться в матеріалі Galinfo. 

Незаперечна також користь гарбуза для гіпертоніків: його антиоксидантні властивості, здатність чистити організм від холестерину і токсинів сприяють нормалізації кров’яного тиску. Ще наші предки використовували гарбуз як ліки при порушеннях сну і запаленнях. Відомі також його сечогінні властивості та здатність підвищувати імунітет.

«Також користь гарбуза полягає у його великому вмісті бета-каротину та вітаміну А. Але його треба вживати з додаванням масла, олії. Бо вітамін А розчиняється лише в жирному середовищі», — розповідає пані Наталія.

Читайте також: На Дніпропетровщині виготовляють солодощі з гарбуза.

Наталія Боярчук радить додавати масло коли вариться каша з рисом і гарбузом для більшої користі організму.

Гарбуз добре очищає кишківник. В деяких сортах, особливо фіцефалія, бенінказа тайська — у них є харчові волокна. Завдяки яким швидше приходить відчуття ситості та довго не хочеться їсти. Волокна довго розщеплюються. 

Гарбуз вважається дієтичним продуктом, але все залежить від приготування. Якщо його смажити —  він не буде дієтичним, лише коли його відпарити, запекти, в духовці буде користь. Якщо його запекти з фаршем, то страва виходить дієтична. Звісно, якщо фарш не зі свинини, а курячий.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.