Волинянка Наталія Боярчук вирощує понад 50 сортів гарбуза

Більшість сортів селекціонерка  Наталія Боярчук знаходить через інтернет, часто відвідує англомовні сайти, шукає читає, перекладає. Якщо взяти загальну кількість зібраної колекції, то жінка має близько 50 сортів лише гарбузів. 

А з родини гарбузових у Наталії Боярчук понад 70 екземплярів: кабачки і патисони, різні екзотичні рослини, мелотрію, ківано, момордіку (китайський гіркий гарбуз).

Про це розповідає Galinfo. 

Наталія Боярчук каже, що понад 10 років тому зацікавилася люфою. Це трав’яниста рослина гарбузових, яку після обробки можна використовувати як губку для миття посуду чи для бані.

«Я вирішила посадити люфу, щоб використовувати мочалку, а коли вона дозріла, я побачила, що є насінини. Я їх дістала і почала садити», — розповідає пані Наталя.

Наталія Боярчук живе у сільській місцевості, тому до роботи на землі привчена змалечку. Разом з чоловіком і раніше садили город, проте зараз робота зовсім інша. 

«У мене 5 ділянок по 8 сотих. Вони навіть знаходяться в різних селах. Це територія на якій я працюю», — ділиться жінка.

З часом Наталія почала цікавитись, які б гарбузи підійшли для діабетиків. За словами господарки здивування було великим, коли вона натрапляла на ті, якими можна, приміром, замінити картоплю. 

«Для тих, хто на дієті, я натрапила на сорт Бенінказа тайська довга з родини гарбузових. Тайці її обожнюють і в медицині та дієтичному харчуванні. Багато, хто просив гарбуз для дітей, щоб був солодкий, але не пахнув гарбузом. Бо деякі діти не сприймають запах гарбуза. Тепер селекціоную різні овочі, зокрема маю солідну колекцію гарбузів», — розповіла Наталія. 

Наталія Боярчук зазначила, що свої сорти саджає на різних ділянках і вони розташовані далеко один від одного. Також пощастило, що її сусіди по городах абсолютно нічого не вирощують, бо якби сусідки вирощували кормові гарбузи, то в жінки все б перезапилювалося.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.