Висота груші формується в перший рік росту — експерти

Важливо визначити висоту груші в перший рік росту. Висота штамбу має бути не менше 60 см та не більше 90 см. 

Як зазначають експерти, якщо саджанець обрізати на висоті понад 1 м, то крона закладається надто високо, що надалі ускладнить збирання врожаю. Водночас і надто низько розташовані гілки не дозволять комфортно обробляти грунт під деревом, а врожай при цьому лежатиме практично на землі.

Також рекомендується усі вовчки (потужні вертикальні гілки) вирізати протягом усього сезону. 

«Це гілки-паразити. На них не ростуть плоди, вони лише забирають поживні речовини та елементи, що стимулюють зростання, у своїх плодоносних сусідів. При обрізуванні крону потрібно робити максимально прозорою. Коли вона не згущена, плоди отримують достатню кількість світла, що дозволяє їм швидше дозріти та накопичувати дорогоцінні вітаміни», — додали досвідні садоводи.

Читайте також: Експерти розповіли, як проводити санітарну обрізку дерев у саду.

Найпотужніші пагони повинні розташовуватися внизу, а слабші — вище.

«Скелетні гілки, що ростуть вгору, потрібно обрізати на зовнішню бруньку, спрямовану в бік. Це допоможе зробити пагін більш горизонтальним», — додали експерти.

По темі: Передзимовий полив дерев захистить від висихання — експерти

Не можна допускати наявності конкурентів у кроні. Усі сильні пагони, розташовані поруч із центральним провідником, або ті, що з’являються на скелетних гілках, слід вирізати чи послаблювати, обрізаючи до 3–5 бруньок.

На відміну від яблуні груша має гарну пагоноутворювальну здатність. І якщо вирізати пагін на кільце або залишити невеликий сучок, у цьому місці з’являться вовчки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.