Експерти розповіли, як проводити санітарну обрізку дерев у саду

Приступати до осінньої обрізки можна відразу після настання періоду спокою. На те, що він вже почався, вкаже закінчення листопаду. 

В цей час сокорух у дерев припиняється, і вони легше переносять таку травматичну процедуру, як обрізка.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Важливі справи в саду в листопаді». 

Виконувати осінню обрізку слід до настання холодів. При температурі нижче -10°С обрізку проводити заборонено. 

«При низьких температурах деревина стає більш крихкою, і рівний зріз зробити вкрай складно. До того ж високий ризик обмороження в місці обрізки, а це може спровокувати гниття рани», — наголошують фахівці.

Під час санітарної обрізки слід видалити всі зламані, засохлі і хворі гілки. Можна також прибрати ті, що ростуть усередину крони і загущають її.

Читайте також: При осінній посадці саджанець адаптується краще — експерти.

«Після обрізки місце зрізу ретельно зачищають, щоб воно стало гладким, і спочатку треба обробити розчином мідного купоросу (1 ч. л. розчинити в 1 л води), а потім спеціальними препаратами. Це захистить травмовані місця від проникнення шкідників і поширення грибкових інфекцій», — додають досвідні садоводи.

Ще одне із джерел інфекції — муміфіковані плоди. Тому їх треба зняти із дерев. Якщо середня температура повітря не опустилася нижче 6°С, можна побілити стовбури дерев вапняним розчином, приготованим із розрахунку 2 кг вапна на 10 л води. 

Щоб суміш трималася на стовбурах, додають 0,5 кг глини та стільки ж свіжого коров'яку, а також 200 г борошняного клейстеру.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.