На Полтавщині селяни створили прибутковий молочний кооператив

У селі Ісківці Полтавської області успішно працює молочний кооператив, який створили місцеві мешканці за власної ініціативи.

Кооператив є одним з постачальників молока одному з найбільших переробних заводів України ТОВ «Молоко-Країна».

Про це пише Сенчанська територіальна громада.

Як розповіла директорка підприємства Лідія Терновець, спонукало до цього те, що люди продавали або вирізали корів і телиць, бо тримати худобу дорого, а виручки — жодної.

«Кілька років тому молоко люди продавали по 4-4,5 грн/л. Це було збитково для господарств-виробників. Саме тоді я дізналася про обласну програму розвитку та підтримки АПК за пріоритетними напрямками, коли на той час голова Ісковецької сільської ради Сергій Макаренко  запропонував  створити кооператив», — розповідає Лідія Яківна.

На загальних зборах в селі Ісківці провели бесіду, після чого і затвердили створення кооперативу. 

«Ми подавали документи на обласну програму розвитку та підтримки АПК, і хоч матеріальної підтримки не отримали, руки не опустили. Звернулися за допомогою до голови сільської ради, який допоміг із приміщенням, а виконком сільради виділив гроші на підтримку кооперативу», — зазначила Лідія Терновець.

На початку роботи кооперативу доводилося багато чого купувати за власні гроші, в т. ч. і бензин і їздити  домовлятися із заводами. 

«Багато роботи довелося провести з людьми, щоб вони повірили у перспективу кооперативу. Довелося також взяти в оренду обладнання для охолодження і зберігання молочної сировини», — пригадала перші кроки свого дітища Лідія Терновець.

Керівниця кооперативу додала, що не обійшлося і без проблем. Почалася війна з перекупниками молока, які стали нашими конкурентами, нацьковували проти нас людей, говорили багато неправди. Але, це не стало перепоною на шляху до розвитку підприємства.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.