Молочний кооператив у Могилівській громаді заснували 9 родин

Жителі сіл Могилів та Новопідкряжа Могилівської територіальної громади Дніпропетровської області, втомившись заробляти копійки на продажу молока заготівельникам, створили кооператив, пише «Главком».

Як розповіла голова кооперативу Віта Сирота, спочатку об’єдналися дев’ять сімей, потім, побачивши успіх, до них почали приєднуватися інші.

У результаті прибутки селян почали зростати. Якщо заготівельники молока виплачували фермерам по 6,5 грн за літр, то члени кооперативу, завдяки ширшому ринку збуту і роботі без посередників, отримували вже по 8 грн за літр, плюс доплата за жирність.

Об'єднання у кооператив згодом дозволило суттєво розширити ринок збуту, оскільки як оптовий виробник вони стали цікавими великим споживачам: кафе, магазинам, маслозаводам.

Віта Сирота розповідає, що збільшення доходів дозволило створити резервний фонд, на який кожен із учасників кооперативу, маючи бізнес у селі, відраховував по 2 грн з кожного літра.

«На ці гроші ми змогли придбати ветпрепарати, закупити корм для худоби. Все це оптом коштує значно дешевше. Також ми могли оплачувати зарплату ветлікарю, бухгалтеру», — розповідає вона.

Також кооперація дозволила фермерам отримати консультаційну та фінансову підтримку, яку кооперативному руху в Україні надає уряд Канади у рамках спільних домовленостей з українським урядом. Отриманий грант селяни використовували як безвідсотковий кредит: гроші видавалися якомусь господарству, що витрачало його на розвиток, а потім повертало, і так по колу.

Згодом селяни отримали в оренду дороге охолоджуюче обладнання для зберігання молока, їх навчили, як збільшити надій і підвищити якість молока, використовуючи передові методи.

На жаль, війна суттєво вплинула на цей бізнес. Частина чоловіків стали до лав Збройних сил України, а деякі жінки виїхали за кордон. Проте кооператив продовжує свою роботу і з весни деякі господарства навіть планують розширювати діяльність.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.