Ветерани АТО на Миколаївщині створили сільгоспкооператив

Колишні бійці АТО створили в Миколаївській області сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Оберіг-Агро», пише Голос України.

Ідея створити кооператив виникла в декількох чоловіків, мешканців села Мостове та селища Доманівка, коли ті повернулися з війни на Донбасі. 

Два роки тому вони створили кооператив, до якого увійшли 12 чоловіків — учасників бойових дій, з яких двоє мають інвалідність, та шість жінок. 

«Раніше з бізнесом справи не мали, хоча, живучи в сільській місцевості, завжди займалися землеробством, вирощуванням овочів та фруктів. Але виключно для власних потреб. Тож досвіду не було», — сказано в повідомленні. 

Натомість було бажання займатися мирною справою; такою, щоб об’єднала саме своїх та дала змогу підтримувати сім’ї загиблих бійців; щоб згодом давала прибуток та забезпечила стабільність існування родин; щоб допомогла позбутися поствоєнного синдрому; щоб вгамувала спрагу до спокійного життя.

Така форма організації здалася засновникам найбільш прийнятною, зрозумілою, зручною. 

По-перше, всі добре знають один одного, мають спільне військове минуле, в якому найбільше цінувалася взаємовиручка та підтримка.

По-друге, це добровільне об’єднання на основі спільних інтересів та досягнення спільних результатів на засадах демократичності та самоврядування. Тож ідеальна форма господарювання для однодумців. І найбільш прийнятна саме у сфері сільського господарства.

Урешті-решт обслуговуючий кооператив надає насамперед послуги переважно членам кооперативу, а вже потім, за можливості, й іншим особам.

«Поки що ми неприбуткові, але маємо надію, що коли розвинемо наш міні-бізнес та будемо отримувати прибутки, можливо, змінимо організаційно-правову форму. Але це поки що лише в перспективі», — зазначає голова СОК «Оберіг-Агро» Володимир Федоренко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.