На Чернігівщині в громаді намагаються зберегти молочне виробництво

У Сосницькій громаді, що на Чернігівщині, вирішили збільшити вартість молока від населення. Адже попри те, що ціни на молокопродукти в супермаркетах високі, молоко в людей закуповують задешево. Тому й не дивина, що селяни збувають корів, повідомляє ЧеЛайн.

«Маємо таку ініціативу, щоб люди, які мають корів, не здавали їх на м’ясо, а все-таки мали прибуток. Спільно з програмою DOBRE вирішили попрацювати над питанням — як збільшити для людей кількість грошей, яку вони можуть отримати за молоко», — зазначив Андрій Портний, голова Сосницької громади.

За словами посадовця, для того, аби отримати більшу вартість, потрібно, щоб молокоприймальні мали більшу партію молока. Щоб заводи не їздили, збираючи по 20 чи 50 л по селах, а поїхали в одну точку і забрали там тонну молока чи дві-три, скільки буде. 

«Для виконання завдання ми й написали проект. Частково обладнання закупили, будемо рухатися далі до того, щоб люди наші мали змогу здавати молоко за більш-менш реалістичну ціну, а не за ту, яка зараз»,  — додав голова громади.

Молочне товариство Сосницької громади за підтримки програми DOBRE отримало першу частину обладнання, а саме молокоміри, аналізатори молока та бак-охолоджувач. Обладнання передали у Волинківську молочну спілку, яка працює вже відносно давно, років п’ять чи шість. 

Також в громаді планують створити власну лінію переробки молока, адже реалізація власної молочної продукції завжди буде в попиті, і селяни зможуть отримувати більший прибуток.

«Ми вийшли на новий етап, знайшли спільну мову і бачення та розвиваємо цей напрям. Але знову ж таки відкрите питання щодо того, дійдемо ми до фінішу чи ні, бо люди швидко здають корів, не хочуть їх тримати. Ідея також полягає в тому, щоб перейти на роботу з сімейними молочними фермами. Це наш кінцевий етап створення сімейних молочних ферм. Щоб люди розуміли, що це їхній заробіток, щоб вони до цієї справи ставилися як до роботи і можливості годувати свою родину в селі», — розповів Андрій Портний

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.