На Харківщині фермер занедбані землі засадив малиною

У селі Основиці, що на Харківщині, фермер засадив малиною занедбані земельні ділянки та заснував фермерське господарство «Прогрес Бері». Свій бізнес Олег Кудлай розпочав 2012 року з того, що купив і розчистив від дерев та чагарників кілька земельних ділянок, на яких позносив старі будівлі, завіз туди чорнозему і посадив саджанці малини, пише Ягідник.

На початку вирощування малинової плантації Олег Кудлай використовував тільки літні сорти. Нині вирощує два літні — Феномен і Фенікс, а також ремонтантний, тобто осінній  — Джоан Джей. Всього, за словами фермера, під малиною у нього 12 га, з них 7,5 га — під органікою. А ще «Прогрес Бері», крім органічної малини, вирощує ожину, суницю та заготовляє бузину.

«Мої батьки працювали на Краснокутській дослідній станції садівництва. Мама — економісткою, тато — бригадиром. Коли я був маленький, вони брали мене з собою на збір малини, суниці, смородини. Батьки ходили на заробітки, брали мене, і ми заробляли якийсь відсоток. Так воно й відклалося в душі», — каже фермер. 

За словами господаря, врожайність на органічному виробництві — від 7 до 10 т з га, а на традиційному — від 10 до 14 т.

Також у 2021 році фермерське господарство завершило будівництво власного цеху для заморожування продукції. Частину врожаю «Прогрес Бері» реалізує в Україні, решту — продає до Австрії та Польщі. 

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.