На покинутому полі фермер успішно вирощує лохину

У селі Раковичи, що на Житомирщині, на покинутому полі фермер на 160 га вирощує лохину, зелену спаржу, жимолость, суницю та малину. ТОВ Нікдарія (ТМ iBerry) входить в ТОП-5 ягідних господарств та є найбільш інноваційно-розвиненим господарством України, пише Kurkul.com.

Євген Харлан фактично «з нуля» створив компанію  ТОВ Нікдарія з пустого поля, що 15 років було покинуте, не оброблялось і тут росли лише бур’яни. Ця компанія є одним з лідерів ринку лохини України, а також успішно експортує свою продукцію до 18 країн світу.

Також підприємець зазначає, що розпочали обробку земель, які не оброблялись протягом останніх десяти років. В основу ягідної ферми підприємство заклало:

  • Використано 18 т торфу та 16 тис т деревини, що дорівнює 2150 вантажним вагонам
  • Споруджено водосховище 8 м3, що дорівнює 3 олімпійським басейнам
  • Поклали 260 км агроволокна, що дорівнює відстані між Віднем та Будапештом
  • Підключено 533 км стрічки крапельного зрошення більше, ніж відстань між Берліном та Парижем
  • 120 га ферми дорівнює 3 територіям Ватикану
  • Посаджено 270 тисяч молодих чорничних рослин, що дорівнює чисельності населення міста Венеція
  • Посадка 500 тис коренів спаржі, що дорівнює чисельності населення міста Гаага

За словами Євгенія Харлана, всі насадження поливаються автоматично зі штучної водойми на 10 000 м³.

«Коренева система лохини починається від 10 до 40 см під поверхнею грунту. Коли я поливаю поля, програмне забезпечення показує мені, як вода проходить у грунт. Я зупиняю полив на глибині 40 см — немає сенсу зволожувати грунт нижче, адже коріння рослин уже не добиратиметься до цієї вологи. Це обладнання дозволило нам відчутно збільшити зелену масу кущів, збільшити прирости, а отже, у наступні 1-2 роки чекаємо на збільшення врожаю на 150-200%», — розповів Юрій Бєлалов, головний агроном підприємства.

Також підприємець зазначає, що ця система поливу дозволила заощадити близько 20% води для поливу, порівняно з минулим роком. Система дозволяє не проливати добрива там, де корінці рослини їх не дістануть.

Джерело фото: офіційна сторінка в Instagram. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.