В Україні займатись ягідництвом буде вигідніше

У п'ятницю 17 грудня 2021 року прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні». Народні депутати підтримали законопроект №2061.

Зазначається, що мінімальний строк оренди земельної ділянки складатиме 25 років для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду).

 Про це повідомляє Міністерство аграрної політики України.

«Особа, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису для вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) та належно виконує свої обов’язки за договором, після спливу строку дії договору має переважне право перед іншими особами на укладення договору емфітевзису щодо цієї земельної ділянки для вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) на новий строк», — ідеться у повідомленні. 

Також зазначається, що право викупу належить також орендарям, емфітевтам земельних ділянок с/г призначення державної, комунальної власності, що за угіддями належать до багаторічних насаджень, якщо такі особи станом на день набрання чинності цим пунктом не менше 3 років вирощують на зазначених земельних ділянках багаторічні насадження (плодові, ягідні, горіхоплідні, виноград). 

Порядок підтвердження факту вирощування багаторічних насаджень особою, яка має намір здійснити викуп земельної ділянки відповідно до цього пункту, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику. 

«Забороняється зміна цільового призначення земельних ділянок с/г призначення, викуплених відповідно до цього абзацу, протягом 10 років з дня державної реєстрації права власності на земельну ділянку особи, яка здійснила її викуп. Таке обмеження зберігається в разі переходу права власності на зазначену земельну ділянку до іншої особи, поділу, об'єднання земельних ділянок», — додали експерти.

У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендодавця (крім випадків розірвання договору у зв’язку з неналежним виконанням орендарем своїх обов’язків) орендар має право на відшкодування витрат на поліпшення орендованої земельної ділянки, здійснених за згодою орендодавця, та збитків, завданих розірванням договору.

Експерти додали, що договір оренди земельної ділянки с/г призначення, яка передається в оренду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), не може містити положень про зміну його умов або припинення договору у зв’язку з переходом права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізацією юридичної особи. Відповідні зміни внесено до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

Також зазначається, що цей Закон набере чинності через 3 місяці з дня його опублікування. Але пільгові права викупу орендованих земельних ділянок у тих, хто використовує їх для виноградарства та садівництва, зявиться з 1 січня 2024 року.

А от вимога до КМУ підготувати протягом 3 місяців нормативні акти, необхідні для виконання цього закону, починає діяти з дня його опублікування. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.