У селі Бучак майже не лишилось жителів

Вимираюче село Бучак, що на Черкащині, розташоване за 13 км на північ від найближчого міста Канева та за 13 км від залізничної станції Ляплава. За даними державного реєстру виборців, тут зареєстрована одна людина.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Науково-дослідним інститутом пам'яткоохоронних досліджень розроблений проект охоронних меж Бучака та прилеглої території. За даними Інституту археології НАН України ці землі є унікальними через насиченість археологічними пам'ятками: навколо села Бучак, тобто на прибережній смузі завдовжки 6 і завширшки 2,5 км знаходиться 14 поселень, 5 городищ та 2 могильники, які представляють практично всі археологічні культури, відомі на Середньому Подніпров'ї — від Трипільської культури», — зазначають історики.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, що на Черкащині є 22 села, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Через 2 км нижче за течією Дніпра розташована Бабина гора, яку російський археолог Борис Рибаков відносив до провідних святилищ цього періоду на Середньому Подніпров'ї.

Також, за сприяння Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів», в селі Бучак відкрили перший краєзнавчий музей.

Колись на території покинутого села знімали кіно Параджанов і Довженко, а сьогодні село на межі зникнення. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.