На Волині громада заробляє на власному вирощуванні ягід

Прилісненська громада, що на Волині, зайнялася вирощуванням ягід: залучила перших інвесторів та експортує продукцію за кордон. Занедбані земельні ділянки взялись привести до ладу та створили власний ягідний кластер. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на програму «U-LEAD з Європою».

Як розповів Олексій Гнатюк, заступник голови громади, нині вирощуванням ягід займається майже 20% всього населення громади, а прибутки від оренди земель дозволяють місцевій владі забезпечувати функціонування дитячих садків та центру дозвілля. Це — результат перших етапів реалізації стратегії розвитку, розробленої в межах програми «U-LEAD з Європою».

За словами посадовця, до створення ягідного кластера громаду підштовхувало одразу декілька факторів. Це вдале розташування, бажання та досвід місцевих мешканців, а також збільшення території після реформи децентралізації.

«Ми об’єднали потужні ресурси та надзвичайний людський потенціал. І його потрібно було правильно використовувати. До того ж місцеве населення вже давно прагнуло займатися підприємництвом та вирощуванням ягід. Жодних сумнівів у нас не було. А ще наша земля — унікальна. Понад 65% території громади — це ліси, а така місцевість — ідеальна для вирощування ягід», —зазначив Гнатюк.

Нині в Прилісненській громаді фіксують приток нових мешканців. Зокрема до громади повертається молодь, яка раніше працювала за кордоном. На думку Гнатюка, тепер місцевим мешканцям не потрібно кудись їхати, адже заробити віднедавна можна й вдома.

«Інвестори орендують наші землі та вкладають кошти у вирощування ягід. Ми, як громада, отримуємо прибуток, завдяки якому забезпечуємо функціонування дитячих садочків та центрів дозвілля. Так само заробляє й наше комунальне підприємство, яке допомагає інвестору з обробкою землі», — запевнив заступник сільського голови.

Створення ягідного кластера — одна з опорних цілей стратегії розвитку Прилісненської громади. Її розробили в межах співпраці з U-LEAD.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.