Для розсади огірків варто обирати перевірене насіння

Розсаду огірків можна вирощувати як в теплицях і парниках, так і на підвіконні. Але щоб вона була здоровою і врожайною, купувати насіння краще у продавців, які зарекомендували себе з гарної сторони, а сорти огірків краще брати перевірені часом, пише Ukr.media. 

Експерти зазначають, що в першу чергу, якість розсади, а, отже, і врожаю, залежатиме від вибору і підготовки насіння.

«Хоча насіння огірків здатні зберігатися в сприятливих умовах до десяти років, однак кращою схожістю відрізняються трьох — або чотирирічні», — кажуть експерти.

Для вирощування розсади насіння слід садити в стаканчики або торф'яні таблетки.

«У кожен із стаканчиків слід висівати за дві штучки насіння, не більше, і покрити плівкою на три-чотири дні. Їх слід поставити в тепле місце з температурою в межах 20-25°С. При появі перших пагонів, плівку треба зняти. Якщо посадити більшу кількість насіння в одну ємність, то паростки буде слабкими, а при пересадці ушкоджуються їх коріння і рослина загине», — зазначили експерти.

У відкритий грунт огірки треба висаджувати з тією грудкою землі, в якій вони росли. З пророслого насіння після появи перших листків потрібно залишити більш сильну рослину, а слабкий же пагін обережно обрізати біля поверхні землі. Висмикувати його не можна аби уникнути пошкодження коренів іншого. Пагін, який залишився отримає більше простору і поживних речовин і швидко зміцниться.

По темі: Посівний календар на лютий 2022: важливі роботи на городі, клумбі та в саду.

Досвідні городники вже визначили певні критерії насіння огірків та методи їх посіву: 

  • гібридні сорти F1 не характеризуються достатньою ефективністю
  • якщо використовуються домашні, то їх потрібно розсортувати — опустити в розчин солі, при цьому здорове насіння опуститься на дно
  • для знезараження насіння треба витримати в розчині марганцівки, а потім промити
  • насіння швидше проросте, якщо загорнути їх у вологу серветку на кілька днів
  • для висадки огірків на підвіконні насіння, які проклюнулися і проросли на сантиметр, потрібно загорнути в тканину і добре потримати в холодильнику декілька днів для загартовування
  • куплені у відомих гарною якістю фірм гібридне насіння не потрібно обробляти і гартувати.

Важливим моментом є вибір строків посадки. Якщо розсада виросте дуже рано, пагони будуть тонкими і слабкими. Якщо посадити насіння пізно, вони не встигнуть дати хороший ріст і набрати силу. Тому оптимальні терміни до висадки в грунт складають три або три з половиною тижні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.