На Чернігівщині науковці рятують унікальний ніжинський огірок

У селі Крути, що на Чернігівщині, науковці станції «Маяк» зберегли кілька зерняток унікального ніжинського огірка. Близько 40 років поспіль селекціонери таємно пересівали унікальний сорт лише на 1 га дослідного поля, повідомляє ТСН.

Свій варіант порятунку справжнього ніжинського огірка запропонував і великий бізнес. Виникла ідея — засіяти поле майже знищеним сортом і законсервувати зібраний врожай за давньою рецептурою. В 2021 році підприємці вклали в 1 га засіву та подальшу переробку 600 тис грн.

«Продуктивність огірка виявилася значно нижчою, ніж ми думали. Зрозуміло, у нас є гіпотези, чому це сталося, і що потрібно робити далі, щоб продуктивність була вищою, але за фактом ми отримали замість 37 тонн 5», — розповідає Марина Булацька, керівниця департаменту фермерської продукції торгівельної мережі.

Автори ініціативи стверджують, що жодного зиску з продажу унікальної огіркової консервації не матимуть, а вкладуть отримані донати у розвиток сорту і співпраці з науковцями.

«Наш сорт ніжинського місцевого може давати 30 тонн з гектара», — пояснює Надія Птуха, науковиця-селекціонерка.

Через малий врожай бізнесмени вирішили зробити зі справжнього ніжинського врожаю своєрідний краудфандинг. Тобто збір спільних коштів під ідею. Кожна із 1100 отриманих банок має свій номер і високу спонсорську ціну: півлітровка — 400 грн, 0,7 л — за 500 грн. Людей на спеціально створеному сайті закликають не купити, а допомогти, пояснивши тут же історію загибелі знаменитого сорту.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.