На Херсонщині фермери вирощують суницю на 1 гектарі землі

У селі Райське, що на Херсонщині, родина Гладарєвих створила сімейний бізнес на суниці. Нині, фермерське господарство «Райська ягода» отримує врожай суниці садової до 50 т/га. За рентабельністю 0,5 га суниці вигідніше за 3,5 га винограду, який раніше вирощували засновники. 

Про це повідомляється в сюжеті UHBDP.

«Ми вийшли на врожайність Альбіону 50 т/га. Цей показник ми намагатимемося ще збільшити. Нехай ми не дотягнемося до Америки, але ще десь піднімемося»,  — зазначив Володимир Гладарєв, співзасновник господарства.

Гладарєви починали бізнес із вирощування винограду. Але на цій культурі не отримували необхідного прибутку. Досвід вирощування суниці було вдалим.

«Коли підрахували всі доходи та витрати, то з'ясували, що півгектара суниці компенсувало нам із лишком доходи від 3.5 га винограду»,  — сказав Володимир Гладарєв.

Фермери вирішили продавати ягоди під торговою маркою «Райська ягода». На фермерському господарстві вирощують ранній сорт Клері, який за місяць припиняє плодоносити. Щоб залишатись на ринку, посадили ремонтантний сорт Альбіон, що дозволяє вибирати ягоди до перших критичних заморозків.

Посадку Альбіону прочистили та вивели у чистосортний стан. Тепер кожен кущ дає до 1 кг ягід, хоч потенціал у нього — 1.5 кг. Маючи 50 тис. кущів на гектарі — реально отримувати 50 т/га.

Ягоди підприємці збувають на оптових ринках, прямо на поле приїжджають оптові покупці та представники торгових мереж із Києва, Одеси, Харкова.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.