Витягування розсади відбувається через нестачу світла

Часто городники помічають, що їхня розсада витягується і досить сильно. Є цілий список причин, які можуть призвести до витягування розсади. Щоб цього уникнути, потрібно всього лише слідувати простим правилам. Невірні терміни посіву, недостатність світла, надмірний полив, загущені посіви, неправильне внесення добрив ведуть до витягування розсади, а більше до втрати рослини, пише Zemliak.com.

Частіш за все, причиною дефекту розсади стає помилково обраний час посіву.

«Потрібно орієнтуватися не тільки на терміни на упаковці, але і враховувати клімат в регіоні. Якщо посіяти насіння занадто рано, великий ризик, що розсада виросте, коли за вікном ще буде занадто холодно»,  — зазначили експерти.

Також впливає на формування стовбура розсади освітлення. Коли світла недостатньо, рослини тягнуться вгору, до промінчиків сонця. В результаті стеблинка стає довгою і тонкою. Рятують знову ж лампи, які потрібно вмикати вранці і ввечері, а в похмуру погоду навіть вдень. 

«Надлишок вологи — серйозний привід для витягування розсади. Після 5-6 дня після появи сходів, розсаду можна не поливати зовсім, потім проводити полив раз в 5 днів. Поливи повторювати, якщо бачите, що грунт пересихає швидше»,  —  кажуть городники.

При густому посіві ймовірно розсада також буде витягуватись вгору, в такий спосіб рослини борються за виживання, намагаючись обігнати одна одну, тому і витягуються. Якщо таке сталося, краще всього розсадити рослини в окремі стаканчики.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.