Насіння суниці має обов'язково пройти стратифікацію

Стратифікація важлива для пробудження насіння зі сплячки допомогою короткого впливу холоду. Таким чином, вдається обійти природу, якій наказано суничним ягодам всю зиму перебувати в холоді, пише видання Directhit.com. 

Для стратифікації посівний матеріал розкладають на вологі шматочки білої тканини або ватні диски, поміщають їх у пластиковий контейнер з кришкою і отворами для повітрообміну, накривають вологою тканиною або серветкою, витримують 3 доби при температурі від +16°С до +18°С.

«Після цього контейнер поміщають в холодильник на полицю на 2 тижні»,  — кажуть експерти. 

Наступний етап — пророщування насіннєвого матеріалу на світлі. 

Контейнер виставляють на світле місце, забезпечуючи температуру не менше +18°С, щодня стежать за проростанням сходів. При цьому способі стратифікація і замочування насіння проходять одночасно.

Для стратифікації іншим способом — потрібен пластиковий контейнер з кришкою, суміш садової землі і піску, яку насипають у ємність і злегка зволожують. 

«Висипають насіння суниці по поверхні грунту, не закладаючи в землю, накривають снігом і прибирають контейнер в холодильник на 2 тижні», — додали експерти.

Після стратифікації контейнери виставляють на світло (необхідно 12 годинне освітлення) при температурі +18 +20°С. Через 3-4 дні після появи сходів починають проводити провітрювання, піднімаючи кришку кілька разів в день. Розсада суниці швидко росте й міцніє, її пікірують у стадії 2-3 аркуша.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.