Морква краще росте в пухкому грунті — експерти

Для висадки насіння моркви краще підходить пухкий, легкий грунт з нейтральним рівнем кислотності. У твердому грунті коренеплоди виростають невеликими і кривими.

Приступати до висадки насіння на грядку можна, як тільки встановиться плюсова температура. Щоб насіння моркви проросли, температура повітря повинна бути 4-6°С. Насіння не бояться заморозків, витримують температуру до -4°С, пише Best-diy-site.

Рекомендований час для посіву моркви на ділянку:

  • середньостиглий і пізній сорт овочу висаджують з третьої декади квітня або на початку травня
  • якщо грунт легкий, то сіяти насіння можна в другій половині травня, урожай дозріє вчасно

Для південних регіонів оптимальний час посадки — початок квітня, якщо північна область, то краще садити після 20 травня або в перших числах червня.

«Для північних регіонів краще підбирати ранні і середньостиглі сорти моркви. Під час висадки насіння у відкритий грунт орієнтуватися треба не тільки на календар, а й на погодні умови в регіоні», — зазначили експерти.

Також експерти додали, що правильно обрана ділянка під морквяний грядку — запорука гарного врожаю: 

  • поверхня повинна бути рівна, без ухилів
  • ділянка треба вибирати освітлений. Якщо грядка знаходиться на тіньовій стороні, або світло перекривають зростаючі поруч дерева, то це негативно позначиться на розвитку моркви
  • добрими попередниками для моркви є: огірки, помідори, капуста, кабачки, картопля, цибуля, часник

Не рекомендується висаджувати насіння моркви, якщо на грядці росли: пастернак, кмин, квасоля, петрушка, кріп, фенхель, морква.

Перед посадкою також рекомендована передпосівна обробка насіння. Для цього є кілька варіантів: 

  • Замочити зернятка в воді. Оптимальна температура води для замочування — 30°С. Насіння занурити в воду, залишити на 24 години. Кожні 4-5 годин бажано міняти воду. Після насіння викласти на тканину і помістити в холодильник на добу. Тканина краще вибирати однотонну і світлу
  • Загартовування. Щоб провести загартування насіння, їх поміщають в невеликий мішечок з х / б тканини і закопують у відкритий грунт на глибину 20 см на 10 днів

Якщо на ділянці твердий грунт, то знизити щільність допоможе торф, перепрілий гній, пісок і компост. Для зниження рівня кислотності в грунт додають вапно, доломітове борошно, деревну золу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.