Для вирощування топінамбура обирають сонячну ділянку

Для садіння топінамбура слід визначити сонячну ділянку, при цьому потрібно знайти таке місце, де кущі сильнорослі, висота яких буває близько 3 м, не будуть затінювати інші культури. Досвідчені городники висаджують кущі вздовж паркану або по периметру ділянки, пише видання Asterias.od.ua 

Садіння бульб топінамбуру у відкритий грунт проводять під зиму за 15-20 діб до того, як настануть сильні морози. Зробити це можна також у весняний час, після того, як грунт добре прогріється. Для підзимового посадки використовують цілісні бульби, а навесні при необхідності їх поділяють на кілька частин.

«Якщо посадка буде проводитися у весняний час, то підготовкою ділянки так само необхідно займатися восени. Перекопування грунту проводять на глибину багнета лопати, при цьому в неї треба внести компост», — радять досвідченні городники. 

Цікаво: Вирощувати селеру вдома можна з качана рослини.

В останні дні квітня або на початку травня потрібно відібрати маленькі акуратні бульби завбільшки з куряче яйце. Їх необхідно замочити в розчині Епіне (на 1 літр води 1 мг), після цього їх висаджують, дотримуючись дистанцію в 0,4 м, при цьому глибина траншеї повинна бути від 12 до 15 см, а ширина між рядами ― від 0,6 до 0,7 м.

«Тривалість дозрівання бульб топінамбура ― не менше ніж 120 діб. Викопувати їх раніше строку не потрібно, так як в такому випадку вони не встигнуть дозріти до необхідної якості», — зазначають експерти.

Під час посадки в грунт вноситься калійно-фосфорне добриво. Потім можна приступати до садіння топінамбура. Краще всього висаджувати таку культуру на ділянці, де до цього росла капуста, картопля і огірки. Топінамбур краще всього росте в нейтральній або слабокислотному грунті, при цьому рН повинно бути 6,0–7,5.

При вирощуванні топінамбура доглядати за ним дуже просто. Після висаджування бульб ділянку необхідно своєчасно прополювати, а також спушувати його поверхню. Після того, як висота сіянців досягне 0,3 м, їм потрібно підгортання садовим компостом. 

Поливати рослини слід тільки під час тривалого посушливого періоду, при цьому на 1 рослину беруть від 1 до 1,5 відер води.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.