Вирощувати селеру вдома можна з качана рослини — досвід

Найпростіший спосіб вирощування селери в домашніх умовах — скористатися черешками, купленими в магазині. Качан, відрізаний біля основи заввишки близько 3 см, як правило, викидують, але для вирощування саме він і потрібен.  Головне, щоб не було яких-небудь механічних пошкоджень, гнилі і плям.

Про це пише Аптека садівника.

«Для початку необхідно поставити качан в ємність з водою, яка повинна покривати нижній край на пів см. Зміна води щоденна. Поставити селеру треба в теплому світлому місці, але без потрапляння прямих сонячних променів. Верхні зрізи почнуть підсихати, а приблизно на 4-6 добу з старого стебла з’являться перші зелені паростки і корінці підуть у ріст. Рослина готова до пересадки», — кажуть експерти.

Читайте також: На Херсонщині селяни заробляють на селері.

Пророслий качан слід повністю занурити в землю і засипати, злегка утрамбуйте грунт. Нагорі залишаються тільки молоді зелені пагони. Для вирощування селери на підвіконні слід приготувати живильний субстрат: садова земля, подрібнена тирса, перегній або торф (2:1:2). Грунт потрібно знезаразити. Для цього необхідно:

  • полити окропом або темно-рожевим розчином марганцівки
  • місткість для вирощування повинна бути достатньо широка, глибиною не менше 15 см
  • знадобиться дренаж (керамзит) — його також слід знезаразити
  • для вирощування найкраще підійде підвіконня з південної або південно-західної сторони.

Селера — рослина світлолюбна і вологолюбна. Тому, якщо вікно підвіконня виходить не на південь, то рослині необхідно організувати досвечивание, наприклад, за допомогою люмінесцентної лампи, розташованої на висоті близько півметра. Поливати селера слід помірно, стежачи за тим, щоб грунт не пересихав.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.