Розмір буряка залежить від густоти посівів — експерти

Щоб буряк не вродив маленьким, його треба не тільки рідко садити, але і після появи сходів обов’язково прибирати зайві паростки. Між рослинами в ряду повинно бути не менше 15-20 см, оскільки дрібними коренеплоди виростають при дуже густому посіві. 

Зволікати з формуванням густоти не слід, позаяк це призводить до зниження врожаю. 

Про це розповів Максим Желевський, фахівець з агрохімії «Агрії Україна» в рамках онлайн-презентації для проекту Сади Перемоги.

Масові сходи столових буряків з’являються на 8-12й день після сівби. У фазі першої пари справжніх листків проводять прорідження посівів так, щоб відстань між рослинами становила 4-5 см. За наступного формування на одному погонному метрі залишають 10-12 рослин, а проріджені рослини використовують як пучкову продукцію. Діаметр зібраних коренеплодів має становити не менш ніж 3-3,5 см. 

«Найбільше сприяють поліпшенню смаку і появи солодощі у коренеплодів своєчасні підживлення. Стримують його розвиток і занадто часті поливи: грунт ущільнюється, коріння починають відчувати брак повітря», — повідомив експерт. 

Також зазначається, буряк краще інших коренеплодів переносить тимчасовий недолік вологи, і все-таки не варто випробовувати на міцність: розрив в поливах, особливо в період росту коренеплодів, призводить до того, що вони не досягають стандартів сорту і виходять дрібними.

«Перший раз буряк підгодовують у стадії 3-4 справжніх листочків (1,5 склянки настою коров’яку, столова ложка комплексного добрива на відро води витрата — на кв. м)», — повідомляють експерти. 

Окремо можна провести підгодівлю розчином борної кислоти (1 г), кухонної солі (чайна ложка на відро води).

В якості другої підгодівлі, яку проводять через три тижні після першої, перед розпушуванням і поливом присипають міжряддя деревною золою або дають бурякам калімагнезію (чайна ложка на відро води).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.