Линька курей негативно впливає на несучість — експерти

У процесі оновлення пір’яного покриву кури втрачають у вазі та починають гірше нестися або зовсім припиняють відкладати яйця. Під час росту нового пір’я шкіра птиці стає набагато чутливішою до болю, у разі навіть невеликих травм може початися її кровоточивість. Під час линьки кури нерідко намагаються сховатися в затишне місце, щоб уникнути контактів із людьми і довкіллям, пише видання Порадниця.

У хороших несучок старе пір’я під час линьки випадає швидко. На повну зміну оперення при цьому йде від 6 до 8 тижнів. Коли така курка линяє, вона зовсім втрачає презентабельний вигляд, але насправді птахи, у яких процес оновлення оперення йде інтенсивно.

«Пір’я складається головним чином із білка, і в процесі відрощування нового покриву організм птиці помітно виснажується, вона слабшає і втрачає у вазі. Крім того, при скороченні тривалості світлового дня у курей відбуваються стрибки гормонального фону. Тому під час оновлення пір’яного покриву продуктивність різко падає», — зазначають експерти.

Найголовніше — підвищити вміст білка в раціоні несучок. Це можна зробити, ввівши білковий прикорм тваринного або рослинного походження — рибу, черв’яків, комах, сою тощо. Також курей можна випускати на вільний вигул, у такому разі вони зможуть збагатити свій раціон хробаками, комахами та їх личинками самостійно.

По темі: Експерти пояснили, як виявити курячу сліпоту у курей.

Зазначається, якщо сірки під час линьки в раціоні курей недостатньо, вони можуть почати розкльовувати паростки пір’я. Кровоточивість таких ран у деяких випадках не припиняється дуже довго. Додатково можна підтримати курей, вводячи в раціон вітамінні добавки.

«У період линьки курку краще не брати на руки, це завдасть їй болю і також може спричинити кровоточивість паростків молодого пір’я. Варто уникати будь-яких тактильних контактів із птицею», — наголошують експерти. 

Доки птахи повністю не вкрилися новим оперенням, їх потрібно берегти від холодів. Чим нижчою стає температура повітря, тим важливіше стежити за цим, за необхідності курей потрібно перевести в пташник. Увечері їм можна давати трохи зерна, по жмені на кожну, так птах краще перенесе ніч. По можливості потрібно виключити будь-які стреси. Правильний догляд допоможе курям і сприятиме поліпшенню їх несучості.

Читайте також: Експерти розказали, як правильно вирощувати бройлерів.

Линька — це частина природного процесу, в ході якого старе оперення змінюється новим. У дорослих птахів вона проходить один раз за рік — восени, оскільки нове пір’я повинне захистити їх взимку. Процес линьки запускається, коли скорочується довжина світлового дня.

Спочатку старе пір’я сходить з голови та шиї, ці частини тіла самі рухливі, і тут пір’яний покрив піддається найбільшому тертю. Після цього линька починається на спині, яка найбільше схильна до впливу сонця. Потім пір’я сходить із грудей, і в останню чергу — з хвоста.

Цікаво:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.