Топ-15 порід м’ясо-яєчних курей

При виборі птиці для вирощування в домашніх умовах первинною метою зазвичай є вигода при менших витратах, чого досягти складно.

Є породи курей, що чудово поєднують високу несучість і велику вагу, — це м’ясо-яєчні курі. Тож обираючи курей для розведення, варто звернути увагу на несучість і показники набраної маси, так як від цього безпосередньо залежить ефективність розведення.

Особливості м’ясо-яєчних курей

М’ясо-яєчні курі досить невибагливі і хорошо адаптуються, також не потребують занадто високих огорож і окремих майданчиків для вигулу. До того ж, через 6 місяців після виведення несучки починають нестися. Окремої уваги заслуговує той факт, що вони є прекрасними квочками. 

Однак господарям важливо забезпечити якісне і збалансоване харчування, яке наситить їх і буде містити оптимальний рівень вітамінів і мікроелементів. Від цього залежить їх доглянутість і висока продуктивність.

Переваги м’ясо-яєчних курей:

  • життєздатні птиці
  • володіють прекрасною запліднюваністю
  • невибагливі у догляді
  • м’ясо і яйця мають відмінні смакові якості

Недоліки:

  • порівняно невеликі показники несучості
  • відносно до м’ясних порід більш повільно набирають масу (у віці двох місяців їх вага близько 1 кг)
  • існує ризик втрати поголів’я при клітковому утриманні і скупченості.

Рейтинг порід курей

Фоксі Чік (Foxy Chick)

Фоксі Чік — порода, що належить до категорії кросів, тобто отримана в результаті схрещування, при якому потомство не успадковує якості своїх батьків, але перевершує багато інших показників. 

Курі Фоксі Чік входять у європейську десятку кращих як за несучістю, так і за приростом м'яса. А поступливий характер і висока адаптивність до холодного клімату роблять її ще цікавішою для українських фермерів.

Назва кросу Фоксі Чік (в оригіналі — Foxy Chick) перекладається як «лисяче курча», яке кури отримали за характерне забарвлення оперення, схоже на лисицю.

Були виведені в Угорщині завдяки використанню в селекційній роботі місцевої птиці та високопорідних орпінгтонів з Англії.

Ці кури стануть відмінним варіантом для розведення в домашніх господарствах і фермах. Вони приносять досить великі яйця — до 70 г. Вага птиці також непогана: півники виростають до 7 кг, курочки — 3-4 кг.

Несучки Фоксі Чік мають високі показники несучості — до 300 яєць на рік від однієї особини.

Фокси чик

Ломан браун

Особи набирають не надто велику масу: півні — 3 кг, курки — 1,9-2,1 кг.

Курки починають відкладати яйця у віці 21 тиждень при масі тіла в 1,7-1,9 кг. Від однієї курки отримують приблизно 310-320 яєць масою 63-64 грам світло-коричневого кольору. Пік виробництва 26-30 тижнів. 

Кури Ломан Браун витривалі до хвороб, складних кліматичних умов, високих та низьких температур.

Кури Ломан Браун

Тетра

М’ясо-яєчний гібрид курей, який створили селекціонери з Угорщини. Для домашнього господарства особливо значуща універсальність птиці. 

Кури тетра готові принести господарям близько 300 яєць на рік. Шкаралупа світло-коричнева. 

М’ясо молодих півників вважається дієтичним. Старі несучки можуть бути використані для приготування курячого фаршу, м’ясо не стає надмірно жорстким.

До мінусів гібриду відносять неможливість відтворення в домашніх умовах.

Тетра порода курей

Бресс-гальська

Бресс-гальські кури великі, м’ясисті, з потужним корпусом, великими лапами і широкими грудьми. Оперення у них білосніжне.

Кури досягають ваги 3,5 кг, а півні виростають до 5 кг.

За хороших умов утримання кури приносять 180-240 яєць на рік. Починають нестися рано — із 6 місяців. Кожне яйце важить 60-85 г.

Нью-Гемпшир

Порода виведена у США у 1935 році з участю породи род-айленд.

Кури мають спокійний характер і чудову несучість. 

Жива маса півня сягає 3,5 кг. Якщо говорити про курок, то цей показник знаходиться в межах 2,5 кг. Щорічно вони здатні давати 210 яєць.

Виживання молодняку становить близько 87%. Цей вид курей невибагливий в утриманні, тому досить популярний у приватних господарствах. 

Кури Нью Гемпшир

Загорська Лососева

Ця птиця була названа так через забарвлення оперення, яке має колір м’яса лосося, а також тому, що була отримана в Загорському інституті птахівництва (у місті Загорськ, нині Сергіїв Посад).

Півники набирають масу 3,5 кг, а курочки — 2,7 кг. Якщо говорити про несучість, то вона практично, як у всіх яєчних порід курей, і може досягати до 260 штук на рік.

Загорська лососева курка

Московські кури

Порода стійка до багатьох хвороб та з хорошою несучістю: за рік можуть давати до 200 яєць. До того ж, ці кури є відмінними квочками.

Враховуючи всю вигоду продуктивності м’ясо-яєчних особин, їх невибагливість у догляді, високу виживаність молодняку, варто відзначити, що універсальна порода створена саме для домашнього господарства або приватних невеликих ферм.

Московські чорні курі

Плімутрок (Plymouth Rock chicken)

Плімутроки — це американська порода домашніх курей. 

Представники цієї породи відрізняються строкатим оперенням, смачним м’ясом і доброзичливим характером. Курі стійкі до холоду, легко розмножуються.

За кольором бувають білі, крапчасті, палеві. 

Показники несучості середні: за рік виходить близько 170 яєць. Квочка спокійно і довго може висиджувати яйця. 

Кури породи Плімутрок

Кучинська ювілейна

Кури цієї породи відрізняються невибагливістю і врівноваженістю, також вони швидко звикають до господарів. Цей вид — наслідок вітчизняної селекції і вважається адаптованим під різні кліматичні пояси.

Кучинські ювілейні кури досить плодовиті: м’яса дють від 3 до 3,8 кг, а яєць виходить близько 170 штук.

Кучинська ювілейна порода курей

Адлерська срібляста (Adler silver)

Несучки досить масивні, мають декоративне забарвлення: сріблястий з краплинками візерунок на шиї і чорні хвости. За кількістю і масою кінцевої продукції кури близькі до Кучинської ювілейної породи.

Серед особливостей можна виділити високу адаптивність до клімату і життєздатність.

При виведенні породи були схрещені російська біла, Нью-Гемпшир, білий плімутрок, першотравнева, юрловська голосиста.

Маса курей у 12-місячному віці — 2,5-2,8 кг, півнів — 3,5-3,9 кг. Несучість на першому році продуктивності 170-190 яєць при масі 58-59 г. Птах починає нестися в 6-6,5 місяців.

Адлер сріблястий: півень і курка

Род-Айленд (Rhode Island Red)

Це найстаріша з м’ясо-яєчних порід курей. 

У Род-Айленд яскраве коричневе з червоним відтінком або біле оперення. Як правило, отримують 180 яєць від несучки, але є спеціальні яєчні підвиди, у яких це число досягає 240 штук. 

За масою вони не сильно відрізняються від конкурентів, досягаючи 3-3,6 кг.

Кури породи Род Айленд

Фавероль

Ці м’ясо-яєчні кури володіють привабливим зовнішнім виглядом. На голові у птиці пухнасті бакенбарди, а на лапах пишні «штани» з пір’я. 

Цінують їх, звичайно ж, завдяки ніжному смачному м’ясу. Однак деякі тримають їх як декоративних.

Жива маса курочок доходить до 3 кг, півників — 3,8 кг. Несучість — 190 шт. за рік.

Кури Фавероль

Полтавські глинясті кури

Це порода курей яєчно-м'ясного напрямку, що виведена в Україні у місті Полтава.

Ці кури широко поширені. Вони рано починають нестися (з 5-ти місяців), продуктивність за рік може становити 180 яєць. 

Маса птахів невелика, півні бувають 3 кг. Кури здатні набрати лише близько 2 кг.

Полтавські глинисті кури

Брама

Це широко відома порода курей, виведена в Сполучених Штатах з дуже великих птахів, імпортованих з китайського порту Шанхай. Брама була головною м'ясною породою в США, але має водночас непогані показники несучості.

Забарвлення курей породи Брама відрізняється різноманітністю. Існує кілька різновидів курей Брама, що розрізняються між собою зовнішніми особливостями і напрямком використання: крім відмінних м'ясних і яєчних якостей, брам вирощують як декоративних і навіть бійцівських птахів.

Брама добре переносить холод, не припиняючи нести яйця навіть взимку. 

Вага курки може досягати 3,5 кг, а вага півня — до 4,5 кг. Яйценосність може складати до 100 яєць на рік.

Брама порода курей

Малин

Це бельгійська порода великих домашніх курей. 

Статура горизонтальна, крила маленькі, прилеглі до тулуба, очі круглі. Гребінець яскраво-червоний, невеликих розмірів. Півні мають також червону борідку і мочки вух. Лапи міцні, сильно оперені, на відміну від хвоста. 

Вага курки може досягати до 4 кг, а вага півня — до 5 кг. За рік курка може знести до 160 яєць.

Порода курей малин

(с) Вікторія Палажченко, Zemliak.com, 2021.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.