Для курей-несучок діятимуть нові стандарти утримання

До 2026 року всі птахівники мають обладнати свої господаства для вирощування курей-несучок за європейськими стандартами. Мова йде про вимоги щодо освітлення, шумоізоляції, щільності посадки та кліткового утримання в альтернативних системах, пише Kurkul.com.

У 2021 р. Україна підписала наказ №224 про благополуччя курей-несучок. 

Важливим для впровадження типів утримання курей і відповідно маркування яєць, прийнятих у ЄС.

Так, існують чотири типи маркування яєць відповідно до способу утримання курей:

  • органічне виробництво (№ 0);

  • Free-range — утримання курей з вільним вигулом за межами пташника (№ 1);

  • Barn — утримання курей в пташнику на підстилці, що не виключає використання спеціального кліткового обладнання — вольєрів (№ 2)

  • Cage (enriched) — утримання курей в покращених клітках (№ 3).

Відповідно кожен з запропонованих типів має свої вимоги. Наприклад, якщо при типу утримання 1 та 2 на 9 голів птиці розміщуються на 1 м2, то при утриманні курей в покращених клітках виділяється 1 птицю виділяється 750 см2.

Актуально: Ігор Шкурко: Ціна картоплі в 2024 році сягне 20 гривень за кілограм

«Проблема полягає в тому, що це доволі таке недешеве задоволення. Так, за дослідженнями дотримання євростандартів більш раціональне, але орієнтовна вартість одного птахомісця за умови використання обладнання, що відповідає вимогам до утримання курей в удосконалених клітках (№ 3), складає €10-12, а до утримання курей на підстилці (№ 2), — €12-14», — ідеться в повідомленні.

Навіть ознайомившись з вимогами часто українські фермери не розуміють, як саме переобладнати ферму. Але спростити перехід до євростандартів на птахофермі допоможе, наприклад, система Natura Step від Big Dutchman.

«Система NATURA орієнтується на добробут птахів при цьому дає функціонал для максимального виробництва яєць. Кури-несучки легко орієнтуються у вольєрах NATURA, можуть демонструвати свою природну поведінку та відкладати яйця в оптимально сконструйованих гніздах», — зазначають розробники.

Система Natura Step являє собою багатоярусну ступінчасту конструкцію з ярусами різної ширини. На кожному ярусі розміщені всі необхідні елементи, як гнізда, поїлки, годівельні лотки. Це дозволяє легко дістатися до всіх функціональних зон, особливо інтегрованого рівня гнізда. За такої конструкції, як персонал, так і птахи мають зручний доступ до вольєра, спрощується огляд гнізда.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.