Ігор Шкурко: Ціна картоплі в 2024 році сягне 20 гривень за кілограм

Сезон збору картоплі із серпня набирає обертів і ті, хто займається її вирощуванням, уважно стежать за ситуацією на ринку та цінами.

Спеціально для Zemliak.com директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко розповів, чого чекати картоплярам у сезоні-2024.

Zemliak.com: Серпень — початок масового збору врожаю картоплі. Яка зараз ситуація на полях?

Ігор Шкурко: Урожай картоплі в 2024 році менший ніж торік. 

До всього, високі температури в серпні не всім дозволяють копати картоплю. Бо якщо покласти гарячу картоплю у сховище, то можна отримати багато проблем. 

Щоб їх уникнути, треба організувати хорошу вентиляцію та охолодження для бульб. А це досить великі затрати. Тож поки що виробники картоплі зараз не дуже поспішають копати картоплю.

Zemliak.com: Чи змінилися площі під картплоплею у цьому сезоні?

Ігор Шкурко: Можливо, дехто з виробників цьогоріч збільшив площі під цим овочем. Але це більше стосується тих, у кого були великі обсяги насіннєвого матеріалу…

Однак зауважу, що посівна картоплі у цьому сезоні була досить складною. 

На внутрішньому ринку насіннєва картопля коштувала дорого. З-за кордону не можна було привезти, бо поляки блокували польсько-український кордон навесні. Тому великих об’ємів імпортної насіннєвої картоплі цього року ніхто з виробників не зміг завезти не зміг.

Отож, українські фермери садили тим, що було.

Zemliak.com: Як погодні умови вплинули на картоплю у період вегетації?

Ігор Шкурко: Жаркі дні принесли цьогоріч таку хворобу як альтернаріоз картоплі. Якщо в минулому році більш поширеним був фітофтороз, то в сезоні-2024 більш активно на рослинах розвивається саме альтернаріоз.

Наше підприємство збільшило кількість захисних обробок, щоб уберегти рослини від хвороб. І це допомогло більш комфортно пройти сезон.

Бачив, що багато в кого ці хвороби на полях були і це знищувало вегетативну масу картоплі. І відповідно бульби не набрали такої ваги, як треба.

Тож, як я і казав, передбачаю, що урожай картоплі  буде меншим, ніж очікувалося.

Zemliak.com: А чим така спека ще шкодить картоплі?

Ігор Шкурко: Ще можна відміти таке явище, коли картопля починає проростати.

У період спеки рослини зупинили активну вегетацію, був період спокою, формувалася шкірка і … нова картопля, яка вже виросла в цьому році, почала проростати, випускати пагони. Це переважно стосується сортів ранньої групи стиглості.

Zemliak.com: Коли виробники почнуть масово копати картоплю?

Ігор Шкурко: Після спеки є великий ризик, що почнуться затяжні дощі. Тому виробники шукатимуть вдалий момент між такими не дуже сприятливими умовами.

Збір картоплі на полі

Zemliak.com: У господарстві «Чернігівеліткартопля» почали збирати урожай? 

Ігор Шкурко: Ми вирощуємо близько 40 сортів картоплі — як власної селекції, української, так і закордонної. 

Селекціонер, науковець Генадій Гайструк

Частину картоплі ранньої групи ми вже викопали, зараз активно займаємося її доробкою у сховищах, перебираємо, охолоджуємо, провітрюємо. Мова про ранні сорти картоплі Нагорода та Рівьєра.

Zemliak.com: Якою буде ціна картоплі урожаю 2024 року? 

Ігор Шкурко: Зараз ціна з урахуванням ПДВ на нормальну картоплю, яка може тривалий час зберігатися, складає 12 гривень за кілограм. Мова йде про середньоранні сорти.

У свою чергу, середньостиглі, пізні сорти картоплі, урожай яких буде закладатися на зберігання, коштуватимуть дорожче. 

Зараз у вересні буде невелике падіння ціни на картоплю, як зазвичай. У цей період населення почне масово копати урожай і продавати закупівельникам, бо людям знадобляться кошти на власні потреби.

Оптова ціна картоплі дійде до 20 гривень за кілограм.

Думаю, що закупівельних цін, як дехто прогнозує, на рівні 35 гривень за кілограм не буде… Такі ціни можна буде побачити хіба що в роздріб у супермаркетах для кінцевих споживачів.

Zemliak.com: Як може змінюватися ціна картоплі впродовж сезону?

Ігор Шкурко: Ціна картоплі буде аж ніяк не менша, ніж була. По 3 гривні за кілограм, як було на початку минулого сезону у вересні-жовтні, уже картоплю продавати ніхто не буде.

Минулого року була сира погода, Під час копки мало хто міг нормально зберігати ту картоплю, тому люди старались якомога швидше її продати… Просто здали її на крохмаль, щоб вона не гнила у них у погрібах та овочесховищах.

Бо насправді виростити картоплю — це одне. А ще дуже важливо, щоб вона була придатна до тривалого зберігання. Хороша ціна для виробників картоплі буде тоді, коли вдарять морози. Кому вдасться зберегти і продати з того часу, той зможе говорити про непогану рентабельність вирощування картоплі.

Картопля у сховищі

Пік ціни на картоплю ми побачимо вже в лютому 2025 року.

Zemliak.com: А що по ціні на картоплю за кордоном?

Ігор Шкурко: У Європі ціна на картоплю вже падає, тому що були сприятливі умови та хороший урожай. Думаю, вона буде десь на рівні 250-300 євро за тонну. 

Zemliak.com: Щиро дякуємо за розмову!

(с) Катерина Капустіна, Zemliak.com, 2024.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.